Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните данъци във Видин не може да бъдат платени онлайн, сигнализира слушател

Снимка: Архив

Платформата за плащане на местни данъци и такси на община Видин не работи, сигнализира слушател на Радио ВИДИН. На своите запитвания до местната администрация миналата и тази година Славчо Димитров получил различни обяснения. 

"Община Видин разполага с платформата "Матеус", която е предоставена от Министерството на финансите преди години и тази платформа беше добре работеща в момента, в който кметът на община Видин се похвали с нея. Плащането се извършваше изключително лесно... И изведнъж тази система престана да работи, като миналата година, по-точно през 2022-ра попитах Община Видин защо вече не може да се заплаща и те казаха, че Общината била сменила, не си спомням, банковата сметка или банката, но този момент продължи цял един сезон... Преди няколко дни забелязах, че вече са излезли новите задължения. Опитах отново да платя, но се оказа, че не може да се плати. Отново се обадих по телефона в Община Видин и обяснението беше, че, за да извършим плащане в системата "Матеус" ни трябва ПИК от НАП. Това, разбира се, не е вярно. НАП си има собствена платформа и Община Видин си има тази, платформата "Матеус"... Така че Община Видин продължава да разполага със системата "Матеус". Тя служи само, за да се осведомим какви са нашите задължения. Бутонът, който е за плащане вече не е конфигуриран и не води наникъде."

По повод сигнала на Славчо Димитров и във връзка със старта на кампанията за плащане на местните данъци и такси, потърсихме Община Видин с въпроси относно работата на виртуалния ПОС терминал и останалите варианти за издължаване към местния бюджет. 

Отговорът на Община Видин:

"1.Кои са дължимите налози и кои са сроковете за тяхното издължаване?

Това са данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства, патентен данък, туристически данък, такса за битови отпадъци и такса за притежаване на куче.
Данъкът върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъкът върху превозните средства може да се платят и на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври. 
Патентният данък може да се плати на четири равни вноски, като срокът за първото тримесечие изтича на 31 януари. Туристическият данък от хотели и други места за настаняване е ежемесечен и е дължим до 15-то число на месеца, следващ месеца, през който са предоставени нощувките. Лицата, предлагащи нощувки, подават декларация по образец до 31 януари на всяка година за предходната календарна година.
След изтичане на тези срокове започва начисляване на лихви за просрочие.
Сроковете за заплащане на данъчни задължения и за подаване на декларации са публикувани на сайта на Община Видин.

2.Предвижда ли се отстъпка за най-дисциплинираните данъкоплатци?

Данъчно задължените лица могат да се възползват от 5% отстъпка, ако платят пълния размер на данъците си в срок до 30 април тази година.

3.Освен традиционното плащане на гише, предлага ли Община Видин други варианти за плащане на данъците?

Задълженията за настоящата година могат да се заплащат както в брой или чрез ПОС терминал на касите на Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Видин, така и по банков път, на касите на „ИЗИ ПЕЙ в цялата страна, в офиси на „Фаст пей“, Банка ДСК, „Български пощи“, ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ, НАП чрез ИЗИ ПЕЙ и на касите в кметствата на населените места от общината. 
Банковата сметка и кодовете за вид плащане са публикувани на сайта на Община Видин.

4.Слушателите на Радио Видин се интересуват кога, ще бъде възстановена работата на виртуалния ПОС терминал на Община Видин?

Към настоящия момент на сайта на Община Видин може да се направи справка за размера на данъчните задължения, без възможност за тяхното заплащане онлайн, докато обслужващата банка на Общината не завърши процедурата по предоставяне на виртуален ПОС терминал.
Алтернативи за проверка на задължения с възможност за онлайн плащания с ПИК код на НАП или с електронен подпис са възможни чрез официалните сайтове на НАП и Министерство на електронното управление.

5.Каква е събираемостта на местните данъци и такси през последните години?

Събираемостта на  местните данъци и такси през последните четири години е с постоянна тенденция на увеличаване. Като Община Видин може да се похвали с най-висока събираемост на облози от над 70% за последните 10 години. 

6.Колко са големите длъжници на Община Видин и каква е дължимата от тях сума?

Ежегодно всяка година Община Видин публикува информация на своя сайт с имената и задълженията на големите длъжници на местни данъци и такси. Общо задълженията за физически и юридически лица е малко под 10 000 000 лв.

7.Какви мерки предприема Община Видин за събиране на задълженията?

Продължават започнатите принудителни събирания на дължими данъци и такси във връзка с образуваните изпълнителни дела чрез съдия изпълнител и публичен изпълнител на НАП.

Данъчните служители на Община Видин съставят ежемесечно актове за установяване на административни нарушения и налагат глоби на данъчно задължени лица, неспазили законовите разпоредби."

Радио ВИДИН ще продължи да следи за развитие по темата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00