Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 26 януари 2024 година

От фондация "Подкрепа за реализация" представиха календара за дейностите през годината

Хората, които ползват услугите и екипа участваха в демонстрация за действия при пожар

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация

От фондация "Подкрепа за реализация" - Видин изпратиха година, изпълнена със събития, а в началото на тази са готови да посрещнат предстоящите. В календара за дейностите през годината са включени  
участия в спортни състезания, екскурзии и фестивали. През месеците ще бъдат отбелязани честваните у нас празници и по-важни дати. 

"През миналата седмица направихме среща с нашите партньори от Сърбия, за да планираме дати за международното спортно състезание и етнофестивала, на които ще бъдем домакини. В календара сме заложили поне по едно или две събития, които да организираме през всеки един от месеците. През месец март ще отбележим Международния ден на жената. В края на март ще имаме гости от Република Северна Македония, Хърватия и Сърбия.  В края на месец април ще представим традициите за Великден. През месец май ще е третият рожден ден на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания "Митрополит Неофит". Тогава ще е и международното спортно състезание. Отново сме заложили летен лагер в град Вършец, който много се харесва от нашите потребители. Август месец ще има екскурзия до Благоевград и района. Ще има посещения на плувни басейни и кратки екскурзии", обясни социалният работник Татяна Иванова.

В началото на годината е проведена среща с хората, които ползват социалните услуги към фондацията, на която са представени предстоящите събития. 

От 26-и до 29-и август ще е екскурзията в региона на Благоевград и Северна Гърция. Планирана е още преди три години, но заради пандемията от ковид тогава се налага да бъде отложена, обясни трудотерапевтът Моника Петкова, която е сред организаторите.

"Ще има доста разходки, като планът е да нощуваме в Благоевград, да разгледаме самия град, а след това да посетим Мелник и Рупите. На третия ден сме решили да отидем до Сяр в Гърция, тъй както е близо. Ще се възползваме да разгледаме."

През месец май във Видин ще е международното спортно състезание, което се организира с партньори от Сърбия. 

"Отново ще имаме традиционните спортове дартс, шахмат, стрелба в кош и тенис на маса. Сърбите ще бъдат представени с два отбора от Княжевац и Зайчар", обясни кинезитерапевтът Павел Павлов. Състезанието ще е около 17 май, когато е Денят на българския спорт. 

През седмицата в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към  фондация "Подкрепа за реализация" си припомниха правилата за предпазване от пожари, а също и как да реагират в случай на инцидент. Подобни обучения се провеждат два пъти годишно, обясни социалният работник Диман Михайлов.

"В сградата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с физически увреждания беше практически проиграна ситуация "Пожар". Потребителите на социалната услуга и служителите преговориха отговорностите и действията при пожар. След това беше изгледан демонстрационен филм, а след това беше направена и практическата евакуация от сградата на социалната услуга, като беше задействана и сигнализацията. Потребителите бяха евакуирани на място за евакуация, което се намира на детската площадка до църквата "Свети Николай"."

През зимата рискът от пожари най-често е заради неправилното ползване на отоплителни уреди. Антон и Любо вече са наясно какви са правилата за безопасност, които да следват.

"Най-важното в случай на пожар е човек да запази спокойствие, да не изпада в паника, за да може да мисли трезво и да излезе безопасно от ситуацията. Трябва да се обадим на телефон 112, да не се паникьосваме, да следваме плана за евакуация. Другото, което е да не взимаме вещите, а да се евакуираме, защото животът ни е по-ценен от всичко."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50