Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краеведското дружество в Мездра изпрати успешна година

Снимка: Община Мездра

2023 година бе успешна за Kраеведското дружество към Народно читалище „Просвета-1925” - Мездра. От Дружеството отчетоха активната си дейност:

В Седмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“, организиран от НЧ „Просвета 1925”, участваха 113 автори от цялата страна, които изпратиха общо 138 текста.

По случай Международния ден на жените - 8 март, Емилия Гарванска от Краеведското дружество, училищен психолог в СУ „Иван Вазов“, и Зоя Пехльова, председател на СНЦ „Жарава” - Враца, подредиха в НЧ „Просвета 1925“ Мездра изложба на ръчно изработени дамски кожени бижута под наслов „Вълшебен свят“.   

На 15 март се навършиха 35 години от създаването на Краеведското дружество. По този повод в Общински вестник „Мездра XXI век“ беше публикувана статията на Мирослав Гетов „Краеведското дружество стана на 35 години“.

През месец март петокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино с класен ръководител Валентина Цекова изнесоха в местното читалище „Факел-1926“ открит урок на тема „Традиционни народни празници от фолклорния празничен календар на българина“. Решено беше да бъде учреден Клуб „Приятели на краезнанието“ към СУ „Св. Климент Охридски“, който ще работи активно и ще бъде подпомаган от Краеведско дружество - Мездра.

През месец май в Община Мездра се проведоха 12-ите Майски краеведски четения, организирани от Kраеведското дружество. На тях бяха представени 12 краеведски проучвания за миналото на родния край. Програмата на четенията допълниха художествено-публицистичният рецитал „Христо Ботев - патронът на моето училище“, изнесен от ученици от IV клас в ОУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Лилия Христова и презентациите „Виртуален албум „100 години гимназиално образование в Мездра“ на Цветелина Стоянова и Данаил Димитров - преподаватели в СУ „Иван Вазов“, и „Виртуална разходка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, представена от ученици от VI клас ЦОУД с ръководител Рени Славейкова.

Излезе от печат поселищното проучване на Николай Василев Николов „Възходи и падове между нашествия и епидемии. Исторически очерк за Искърския край и село Типченица, Врачанска област“.   

В Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца се проведе XX Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето”. В конференцията взеха участие петима краеведи от община Мездра.   

По инициатива на Милка Пухалска и на Валентина Цекова от Краеведското дружество на 20 декември в НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра беше открита етнографска изложба по случай Игнажден под наслов „Престилки, бродерии и глинени съдове от стария български дом“. Експозицията включваше повече от 50 автентични експонати, които пресъздават традиционния български народен бит в миналото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05