Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за изграждане на параклис започна в Белоградчик

Снимката е илюстративна
Снимка: Община Белоградчик

В Белоградчик обявиха кампания за набиране на средства за параклис в центъра на града. Ще бъде изграден в пространството пред началното училище, до сградата на Туристическия център. Идеята за построяването е от преди повече от десет години, каза архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил:

"Доста жители на града са идвали и са изразявали нуждата да има молитвен кът на по-достъпно място, както е във всички градове между другото, където храмовете се намират почти винаги в центъра. Нашият основен храм, който е в Белоградчик, се намира доста отдалечено. Той е на края на града и невинаги е достъпен, особено през по-студените месеци за доста от по-старите жители на града. Затова отдавна се роди тази идея, узря през годините, така да се каже и сега се надяваме с Божия помощ да осъществим тази идея."

Община Белоградчик се ангажира с подготвянето на всички необходими документи, както и с изграждането на бетонната основа на параклиса, съобщи кметът Боян Минков. Сградата ще е сглобяема, на цена от 110 000 лева. Половината от тях трябва да се преведат авансово, за да започне изработката на параклиса. Ще се разчита изцяло на дарения, като за целта ще бъде разкрита банкова сметка, посочи кметът на Белоградчик.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Започна подмяна на уличното осветление в Монтана

В Монтана монтират нови енергоспестяващи улични лампи . Подмяната се осъществява по проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“. Срокът за изпълнение е средата на март следващата година. Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системата за..

публикувано на 25.09.24 в 15:59

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37
РЗИ-Монтана

Болен от ку-треска е регистриран в Монтанско

Първи случай на ку-треска регистрираха в област Монтана . Инфекциозното заболяване се среща сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната. Болният е мъж на 39 години от община Монтана. Лекуван е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана, уточни Елена Тодорова, от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.09.24 в 14:16

Творци ще почетат Николай Хайтов в Мездра

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра и читалищната библиотека организират вечер, посветена на 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов . Организаторите канят всички почитатели на творчеството му да вземат участие в проявата, по време на която ще бъдат обсъдени негови произведения, ще бъдат припомнени факти от живота..

публикувано на 25.09.24 в 14:00