Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана спря археологически проучвания във Врачанско

Снимка: Радио Видин

Трудна година бе 2023-та за археолозите от Врачанския музей. Причината - забрана от Министерството на земеделието за провеждане на разкопки в два обекта, попадащи на територията на резерват "Врачански карст". За проблема съобщи директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски по повод започващите тази вечер Традиционни зимни четения, по време на които музейните работници представят дейността си през последната година. Първият доклад е посветен на археологическите проучвания. 

"Откривателска и много трудна година. Имахме традиции да правим пресконференции в края на всеки археологически сезон, но така се развиха нещата, че през последната година имаше само две археологически експедиции. В други години реализираме по 4 и повече. От заложените предварително 4, се реализираха 2... Звучи абсурдно да има осигурени средства за проучвания и да не могат да се реализират. Но така или иначе, тъй като не реализирахме пресконференцията, този път ще бъдат представени много интересни открития от проучванията в два обекта - праисторическия при Оходен, и другият са спасителните разкопки край Дърманци на ремонтиращия се път Мездра-Ботевград", каза археологът. 

Георги Ганецовски поясни, че макар да не са реализирани разкопки в обектите в местностите "Манастирски дол" и "Градище" при прохода "Вратцата", тази година се планира работата в тях да продължи. Предприети са и действия за решаване на казуса.



"Но големият ни проблем е обектът при "Градище", прохода "Вратцата", в който има разкрити каменни структури, които са временно консервирани, просто са покрити с геотекстил, което е съвсем временно. Но миналата година те не можаха да се състоят поради някаква забрана, която ни наложи Министерството на земеделието заради някакви дървета, които така си стоят, без да бъдат засегнати. Една наредба, която изисква оценки, плащания на някакви дървета, безумни истории. В крайна сметка започва един процес, чисто административен, по прехвърляне на имот от държавна в общинска собственост, който не знам колко години ще продължи и трябва да завърши с постановление на Министерския съвет, а дотогава просто обектът ще се руши. Предполагам подозирате, че ние, които носим отговорност за информацията, която се разкрива там, не можем да стоим безучастни заради нечие бюрократично присещане, защото тази наредба се оказа, че функционира от 2017 година и изведнъж някой през миналата година се е сетил, че трябва да я вкара в действие по отношение на действащите археологически проучвания. Малко на мен ми звучи тенденциозно, но така или иначе нещата са принципни и би трябвало всички да гледаме в една посока по отношение на опазването на културното наследство..."

Археолозите нямат вина за забавеното пускане на скоростния път Мездра-Ботевград, заяви още Георги Ганецовски. По думите му през тази година ще бъдат завършени проучванията по трасето на пътя в района на село Дърманци. 

"Ще продължат проучванията край Оходен, защото всяка година носи интересни резултати. Това ще е 24-та археологическа кампания. Очертава се през ранната пролет да се реализира финален етап от разкопките по трасето на Мездра - Ботевград и при Дърманци, с което археолозите ще приключат своето участие... От сега казвам, че не е вярно това, което се тиражира в медиите по отношение забавяне сроковете на пускане на пътя, който знаете, че е затворен, заради археолозите. Това е абсолютно невярно. Ние много стриктно се водим по нашите финансови разчети и съответно срокове, по никакъв начин не пречим. Основният проблем е, че МРРБ и АПИ, не знам, някакъв хаос е при тях - неотчуждени имоти, отчуждават ги на порции. Знаете, че когато има неотчуждени имоти, не е завършен устройственият план, няма как да се реализират каквито и да е дейности върху тях, докато не приключи процедурата. Така че оттук идва това забавяне и куп други фактори."

Финалният етап от проучването по трасето на пътя ще започне през март и ще продължи до средата на май, поясни Георги Ганецовски. Най-интересните археологически находки от обекта, както и от праисторическия при Оходен ще бъдат представени на Зимните четения тази вечер, от 17:00 часа. Събитието ще се състои в художествена галерия "Иван Фунев". Общо 13 доклада са в програмата на Зимните четения, които ще продължат до края на април. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00