Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик: Децата могат да намерят по-лесно наркотици, отколкото полицията

Съвременна тенденция в национален, европейски и световен мащаб е непълнолетни, че даже и малолетни да употребяват наркотици. В последно време психоактивни вещества са маскирани под най-различни интересни и леснодостъпни форми за децата. Опасен райски газ в цветен балон, уж безобидна електронна цигара без никотин, наргилета, високо съдържание на никотин под формата на лентичка, която се лепи на небцето... И това са все неща, които се продават свободно във всички магазини. В интернет има множество видеа, направени със скрита камера, които доказват, че цигари и всички тези нови дроги, свободно се продават на ученици. За разговор по темата потърсихме председателя на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Веселка Димитрова.

"Като бройка нови вещества е много трудно да се каже. Още преди 7-8 години има данни за над 700 вида, такива които не могат да бъдат регистрирани като наркотични, но въпреки това се използват с такава цел и към тях пристрастяването е много силно - така наречените "нови дроги". Интересното при тях е, че непрекъснато се сменя някаква съставка, за да не може да бъде отчетена от нито един тест. Така че няма как да се каже точна каква бройка са. Нон стоп излизат нови и нови, продават се под различни форми - така наречените "соли за вана", чай за пушене, всякакви наименования имат. Понеже са комбинация от много химикали, няма как да се предвиди каква ще бъде реакцията, как ще се отрази на отделния организъм. Една комбинация от химикали, които дори не знаем какви са, може да бъде пагубна от първия път."

България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества едва на 12-13-14 години. Децата са склонни да експериментират и да употребяват по няколко псохоактивни вещества едновременно, често заради привидно безобидната им форма. Наркотиците далеч не са вече в спринцовки, а съществуват под форма на газ, пара, тютюн, хапче, бонбон за смучене, лентичка, която се разтопява в устата и много други. При новите дроги обаче, много по-бързо се привиква, за разлика от класическите като хероина например. Какви са особеностите обяснява Веселка Димитрова.
Веселка Димитрова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин
"Този райски газ, повечето хора вече знаят някога се е използвал за упойка при операции и тъй като е доказано, че води до увреждания сега се използва в много минимални количества. Представете си тези млади хора нямат никаква представа тази упойка как ще им въздейства и употребяват такова количество, което няма как да знаят как ще реагира нито на мозъка в момента, нито впоследствие. Понякога, на по-късен етап отключват различни заболявания, които са генетично заложени. Може да доведат и до парализа, припадъци, които водят много често до спешна помощ. Проблемът е, че няма как да се предвиди каква ще бъде реакцията на организма към тези вещества. Много често има отрови за мишки вътре има препарати за почистване, белина се слага, какво ли не се изсипва в комбинации, само и само да доведе до ефекта "надрусване"."

При новите вещества се привиква по-бързо потвърди и психиатърът д-р Румен Димитров, управител на център за терапия на наркотични и алкохолни зависимости "Клиника Канчелов" във Видин.

"Нелегалният пазар е много гъвкав, много добре работещ и се предлага целият спектър нелегални субстанции, психоактивни вещества - нещо търсено от младите хора. Най-често е за забавление, за удоволствие, за края на седмицата, за купона. Това е най-често групова практика, събират се, заедно използват, предлагат на приятели и тази тенденция в национален мащаб води до тежки инциденти с тежки интоксикации. Чували сме за билка, китайски чай, синтетична марихуана и други вещества, които имат пристрастяващ ефект. Най-използваните към момента сред младите хора - марихуаната, тя държи първото място. Амфетамините вече масово завладяват пазара, кокаинът се радва на добър пример, но той е за лица с по-добри финансови възможности. И всичко друго, което е на пазара с неясен произход, ниска цена, масово разпространение и лесен достъп. Факт е, че масово се разпространява и се употребява."
д-р Румен Димитров, управител на Клиника Канчелов във Видин
Един от най-притеснителните факти е, че новите наркотици са с неясен произход и в случай на интоксикация, лекарите не знаят как да помогнат, допълва д-р Румен Димитров.

"Те нямат противоотрова, поради това, че не знаем какво съдържат. На национално ниво токсиколозите се чудят там в тези минути, часове на спешност, как да отреагират и с какво да помогнат. По някой път точно това време - първите минути, когато е настъпила интоксикацията са най-важни да се спаси животът на един най-често млад човек. Практиката показва, че бързо се пристрастяват, отпадат от училище, нарушени вътресемейни отношения, дефицит на доверие, проблеми с органите на реда. Всичко това води до едно деструктивно поведение, което в крайна сметка води до един провален живот. Аз бих им казал следното: Не опитвайте, защото може да ви хареса, а от харесването до пристрастяването е много кратък пътят!" 

В анкета, която направихме в голямото междучасие пред видинска гимназия, където учениците са между 14 и 18-годишни стана ясно, че те са напълно запознати с всички психоактивни вещества на пазара, но не ги възприемат като наркотици. Другото, което прави силно впечатление е, че пушещите са много повече от тези, които закусват.
 
"Просто ги има, има ги навсякъде, не само в това училище, в цяла България, в цял сват. Всички знаят, това не го крие никой. В буквалния смисъл наистина децата могат да намерят по-лесно наркотиците, отколкото полицията. Всичко идва от семейството, ако имат някаква стабилност няма да ги интересува. Искат да се забавляват, но всичко трябва да си е с мярката. 

Децата не смятат новите дроги за пристрастяващи и не приемат на сериозно информационните уроци за наркотиците, защото имат повече информация за тях и то от първо лице.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44