Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ката Гилова от Връв отпразнува 100-годишен юбилей

10
Снимка: Генади Цоков

Днес, 4 февруари, Ката Иванова Гилова от видинското село Връв навърши 100 години. На празника във Видин, освен най-близките й, дойде и кметският наместник на Връв, Нина Удроева, кято връчи на рожденичката плакет и медал за достигнатите години. 

"Тя е родена във Връв, записала е гимназия във Видин, завършила е през 1944 година и през 1945 годин се оженила за баща ми, който тъкмо се бил върнал от фронта", разказа накратко живота на майка си на младини по-голямата й дъщеря,  Емилия Испорска.

"Понеже във Видинския край не са намерили работа, а баща ми тъкмо завършил юридическо образование, заминали за Мадан в Родопите. Там живели хубав живот. Тя била главен счетоводител на шивашко предприятие "Родопи", а баща ми - секретар на Градския съвет в Мадан. Живели са близо 20 години там..."

 След завръщането им във Видин, майка ми става зам.главен счетоводител на ДИП "Вида", където остава до пенсионирането си. До преди две години летата прекарваше задължително във Връв, а зимно време се прибираше във Видин... 

Много обича да работи в градината. Аз си спомням как й забранявах в следобедните часове, когато са най-големите горещини, да не излиза. Тя само ме дебнеше да задрема и бягаше на двора. А внучката ми Мария викаше- Бабо, излез да видиш баба Ката пак е в градината и скубе трева. Непрекъснато се занимаваше с работа. И сега иска да ходи на Връв, но вече не може там..."

В живота си баба Ката е имала и не малко премеждия. Едното от тях е отпреди десетина години, когато във Видин й давали само 24 часа живот. След три операции в софийска болница обаче, тя бързо се възстановила и отново се върнала към старите си навици. До 90-та си година редовно се движела с колело из селото, а по-миналата година зорко упражнявала контрол върху работата на майстора в къщата във Връв. 

Днес баба Ката се чувства добре, храни се добре и не отказва и чашка хубаво вино. Дълголетието й, освен по наследство, твърди че дължи и на спокойното приемане на нещата от живота:

"Човек трябва да работи честно и спокойно, да не се притеснява", разкрива тайната на дългия живот баба Ката. 

Снимки: Генади Цоков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19