Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова предлага решение на проблема с липсата на лекари в областните болници

Предложението на зам.-председателя на Народното събрание е медици от доболничната помощ да получават финансов стимул, за да дават дежурства и в болнични заведения

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание
Снимка: Радио Видин

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова има предложение за законодателна промяна, която цели да помогне за преодоляване на проблема с липсата на медицински персонал в областни болници в региони като Видин и Враца. В основата е идеята да се въведат определени стимули за лекари, работещи на територията на съответната област, за да дават дежурства и в болницата, обясни Росица Кирова:

"Ние имаме достатъчно лекари, но не са достатъчно тези, които искат да работят в здравното заведение, във видинската болница... Видинската болница има страшен проблем, защото възрастовата граница на онези, които работят там, продължава да расте, няма постъпващи млади хора. Това, върху което трябва да се мисли, е една дълбока реформа в сферата на здравеопазването... Трябва да помислим за това как всички, които упражняват лекарската професия на територията на областта, а те са много, но го правят в частни кабинети и не се занимават с болничното лечение, всички те биха могли в рамките на пет дни месечно да имат договор с видинската болница да упражняват там професията. Срещу което парите, които получават от Здравна каса за нас, пациентите, да бъдат индексирани и да бъдат повече от стандартната сума - по този начин няма принуда, има стимул."

Подобна мярка предполага сериозна законодателна промяна, посочи Росица Кирова. Тя допълни, че е обсъждала тази идея и с финансисти, сред които Владислав Горанов, както и с председателя на здравната комисия в парламента д-р Костадин Ангелов. Заместник-председателят на Народното събрание уточни, че подобна законодателна инициатива изисква внимателно обмисляне и широк обществен дебат:

"Много по-широкомащабни трябва да бъдат действията, за да се стигне до една такава законодателна промяна. И може би ще има голяма съпротива от лекарската гилдия, защото е много по-удобно да работиш само в кабинета си и да нямаш този ангажимент... Много е сложен проблемът, защото той засяга и морални казуси, засяга и, разбира се, доста сериозно законодателно обмисляне как точно това да се направи, за да може това наистина да функционира. Има и начин на принуда - може просто да се намали с процент: като не искате да полагате този труд пет дена в месеца, при определен график, разбира се, и създадена организация, парите, които взимате за пациент по Здравна каса могат просто да бъдат намалени... И тогава лекарят сам преценява - в зависимост от собствената си практика и специалността, която практикува. И тук трябва да намерим баланса как това да се случва... Това е предложение, което съм направила преди може би четири или пет месеца и което започна да се обсъжда. Сега изследваме всички варианти за това какво ще каже законодателството, какво казва европейската практика, как би се отразило на системата. След това ще започнат едни обществени обсъждания сред самите медици... И не е само някаква частична мярка, която да реши само проблема на Видин - това ще реши, като предложение, проблемите на доста градове, но едновременно с това ще засегне още повече хора, които ще трябва да бъдат изслушани... Процесът е дълъг, но в рамките на една работна година, две или три пленарни сесии, при отделено достатъчно време и внимание и разбира се, отзивчивост от професионалните организации, това би могло да породи някаква законодателна инициатива."

Росица Кирова обяви, че продължава и даването на стипендии на хора, които да се обучават в Русенски университет "Ангел Кънчев" в специалност "Здравни грижи" срещу ангажимент след това да се върнат и да работят във видинската болница. Тя напомни, че освен това записалите се студенти могат да ползват безплатно общежитие, както и са освободени от заплащане на семестриална такса и могат да получават и стипендия за успех. Заместник-председателят на Народното събрание изрази съжаление, че през миналата година не е имало желаещи да се възползват от тази възможност, която не е насочена само към сега завършващи, но и към всички, които по една или друга причина не са могли да завършат висше образование, а единственото, което трябва да направят, е да издържат необходимия приемен изпит, а след завършване имат задължението за срок от пет години да работят във видинската болница:

"За съжаление, имам не особено добър опит в това отношение. Оказа се, че просто няма достатъчно желаещи и по-точно - част от жените, които се записаха и спечелиха първата стипендия, се оказа, че поради семейни или други причини казват: "Аз бих прекъснала образованието си". А смисълът тук е наистина да могат да завършат, защото така ще подобрят и собствения си живот, така ще подобрим и картината със здравните кадри в региона. Аз продължавам да работя в това отношение, правя кампании, с които да популяризирам това нещо, говорим, пишем в социалните медии. Сега ще потърся отново помощта на инспектората по образованието, срещам се и с кметовете на населените места и разговарям с тях, защото тяхна е грижа и функцията, като принципал в случая на по-голямата част от общинските училища, които дават тези деца, да популяризират и да говорят сред тях. Тази инициатива, популяризирана пред децата и пред родителите на една родителска среща, може да събуди интерес в някой, който има желанието да се възползва от този материален стимул, за да може да завърши образование. Образование, което след това му гарантира работа..."

Стипендията включва предоставяне на месечна сума за срока на обучението, която в момента е в размер на около 350 лева, обясни Росица Кирова. Тя допълни, че продължава да вижда смисъл в даването на такава стипендия и затова не се отказва от инициативата. Според нея обаче, за да се реализира замисълът - а именно да се подпомогне болницата за справяне с кадровата криза, е нужна и по-голяма обществена ангажираност, включително от институциите и сред самата медицинска общност във Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00