Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявеното поскъпване на мобилните услуги предизвика напрежение сред потребителите

Снимка: Радио ВИДИН

Индексирането на месечните абонаменти за мобилни услуги предизвика широк обществен отзвук. Ситуацията се повтаря за трета година, което поражда напрежение, смята председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Някои от потребителите са получили съобщения, че ще бъдат индексирани месечните им планове.

"И аз не мога да разбера защо увеличават... Аз не живея в България, но не съм съгласен, това не е правилно... Не много със желание го приемам, защото всичко се вдига. А дали имат право не знам... За мен няма никакъв проблем, аз съм добре осигурен, мога да си го позволя... Нямат право. Как така ще увеличават без съгласието на всеки човек. Само че те всичките искат да увеличават, затова. Ако едните увеличават, а другите не увеличават лесно ще се прехвърлиш от едните на другите, поне като ти изтече срокът да не плащаш неустойки...", смятат видинчани.

Тази клауза, която позволява индексирането на мобилните оператори съществува от много години в техните общи условия, посочи Габриела Руменова- създател на онлайн платформата "Ние потребителите" и припомни, че в края на 2021 година мобилните оператори обявили намерението си, че в началото на 2022 година ще индексират цените за две поредни години заедно. 

"Тогава председател на Комисията за защита на потребителите беше Димитър Маргаритов, който се противопостави на това да бъдат увеличени цените за две години, но всъщност не атакува клаузата като неравноправна. Ако тогава той беше реагирал по този начин, сега вече нямаше да имаме изобщо такъм проблем и такъв казус. Но, тя беше оставена да съществува, оставена беше и от следващите два ръководни състава на този контролен орган", обясни Габриела Руменова.

Експертът още през миналата година коментира тази клауза и споделя своето виждане, че тази клауза е неравноправна, защото създава неравновесие между правата и задълженията между двете страни:

"В случая мобилният оператор може да индексира цените си, но потребителите нямат никакво ответно право, например, дори да прекратят договора без неустойки. Виждате, че този дебат продължава."

Ако комисията се произнесе в посока защита на потребителите и реши, че това е неравноправна клауза, изпраща писма до всяко от дружествата, като ги информира за своето решение и изисква от тях в 14-дневен срок или да редактират клаузата така че да бъде възстановен балансът между правата и задълженията на двете страни, или тя да бъде премахната, посочи още Габриела Руменова:

"Ако те не направят това следващата стъпка по закон е комисията да заведе колективен иск в съда, който да прогласи тази клауза за нищожна."

Председателят на Комисията за защита но потребителите /КЗП/ Стоил Алипиев ще разгледа цялата правна мотивировка и ще внесе доклад с предложение за гласуване и вземане на решение, което да пази потребителите, без да ощетява търговците, съобщиха от КЗП след откритото заседание по темата за индексацията, в което участваха представители на институции, неправителствени организации, специалисти.

Стоил Алипиев поясни, че са налични правни аргументи, които да защитят потребителите, но има и правни аргументи, които са в полза на търговския интерес на операторите. Той допълни, че клаузата за увеличението е предварително заложена и потребителите са уведомени. Същественият въпрос обаче, по думите му е, правилно ли се прилага тази клауза, равноправна ли е в сегашния си вид и дали прилагането ѝ може да се определи като нелоялна търговска практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02