Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е дарителска сметка

Набират средства за ремонт на храма в Делейна

Инициативата е подкрепена и от митрополит Даниил

3
Снимка: Радио ВИДИН

С дарителска кампания ентусиасти и съмишленици от село Делейна ще набират средства за ремонт на покрива на местната църква "Свети вмчк Георги Победоносец". Те са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Проблемът е обсъден с Видинския митрополит Даниил, който е поел ангажимент да подпомогне кампанията финансово. 

"Инициативата не е от днес, от години обсъждаме тази необходимост. Покривът е компрометиран, от години тече,  получава се нарушение на вътрешната замазка, иконостаса, иконите са в тежко състояние"- посочи Николай Николов от инициативния комитет. 

Църквата в Делейна е построена преди 155 години, след последният ремонт започват проблемите, коментира и кметът Огнян Тончев. Най-належащ е ремонтът на покрива, но идеята е и за последващи ремонти, разпределени на няколко етапа:

"Ремонт е извършен преди около 12 години, но некачествено и сега се налага да се ремонтира отново покривът- той е най-важен за всяка една сграда. След като се изолира течът, ще направим дренаж... Храмът е разположен на най-ниската точка на селото и се наводнява при високи води... Имаме амбициозна цел, след като направим покрива на храма и камбанарията, да пригодим приемна за престой, с легло, маса и стол, течаща вода- за човек в нужда, и на най-късен етап да изградим външен санитарен възел..." 

Когато завърши основният ремонт на покрива и подпокривното пространство, митрополит Даниил ще съдейства за осигуряването на иконописци, които да изографисат заличените икони: 

"Местните хора заслужават. Храмът на Делейна е бил цялостно изписан, след ремонта обаче тези икони са заличени..." 

Ще се търсят архивни снимки и видеокадри, за да се възстановят стенописите в първоначалния им вид. На по-късен етап ще бъде изцяло обновен и олтарът. 

За всички етапи от ремонта ще се разчита на местни хора, така и делото им ще остане в историята, категоричен е Николай Николов:

"Има достатъчно квалифицирани майстори, държим да са от нашето село, така ще са съпричастни. Предпочитаме да са местни хора- да уважим техния труд и сме уверени, че те ще дадат най-доброто от себе си... Дано за следващ ремонт, след всички тези етапи, които искаме да изпълним, да говорим след няколко века..." 

Информационната кампания върви на няколко фронта. В социалните мрежи е публикувано обръщение  към хората, свързани с Делейна, на апостолски принцип- от врата на врата, се раздават брошури, открита е и дарителска сметка, в която вече има налични 7 хиляди лева, ще има и кутии за дарения... Хората откликват, а след приключване на ремонта на всеки ще бъде връчен благодарствен адрес. Инициаторите се надяват всеки да даде своята лепта, според възможностите си, посочи Николай Николов:

"Има много потомци и хора, свързани с Делейна, които не живеят тук, най-вече за тях открихме дарителска сметка- титуляри сме аз и отец Мариян. Договорът е разписан така, че всяко теглене или транзакция да става в присъствието на двамата... Всички се отнасят с нужното уважение, хората откликват. В Делейна няма да остане човек, който да не знае за кампанията, важното е и тези, които са свързани с Делейна, да разбера..." 

Отчет за събраните и изразходвани средства ще се прави на всяко тримесечие, обещават организаторите. 

Символичен старт на ремонта ще бъде даден около Гергьовден, когато се очаква видинският владика да присъства на храмовия празник и да отслужи Света литургия.

"Ще го посрещнем подобаващо, това е един човек, който респектира със своята ревностна вяра и смирение..." 

По груби сметки за ремонта са необходими около 20 хиляди лева. Първите постъпления в дарителската сметка са достатъчни за закупуването на керемиди за покрива на църквата и камбанарията. Инициаторите се надяват хората да се включат в благородното дело и ремонтът да започне възможно най-скоро. 

Ето и пълния текст на Обръщението:

ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми дами и господа – жители и потомци на родове от село Делейна, имаме честта иудоволствието да Ви информираме, че на 16.01.2024 г. инициативен комитет в състав: отец Мариян, Огнян Тончев и Николай Николов, бяха приети на аудиенция при Негово Високопреосвещенство Даниил – митрополит на Видинска епархия.

На срещата бе получена благословия и подкрепа на инициативата за ремонт на покрива на храма „Св. вмчк Георги Победоносец“ в нашето село, както и уверение за финансова помощ.

За целта се откри дарителска сметка с титуляр по сметката и отговорност за извършване на всички административни и други дейности Николай Николов. Дарения ще се набират и на ръка срещу приходно-разходен документ, както и чрез кутии, които ще бъдат поставени в храма и магазина на село Делейна.

Титулярът ще прави отчет на всяко тримесечие пред църковното настоятелство при храма и общността на с. Делейна.

Дарителска сметка:

IBAN:BG46STSA93000030585593  BIC: STSABGSF

Име на клиент: ЦЪРКВА СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Customer name: CARKVA SV VMCK GEORGI POBEDONOSEC

Информираме Ви, че към момента вече са налични 1500 лв. Сума, събрана от дарения, 1000 лв. от които предоставени от Николай Николов, набрани по време на благотворителната кампания при разпространение на неговата книга.

От страна на Негово Високопреосвещенство Даниил, в отговор на отправена му от нас официална покана, получихме уверение, че ще посети скоро нашето село и църква, където заедно всички да присъстваме на Света литургия, давайки начало на нашето добро дело.

На всеки дарител, след приключване на ремонта, ще бъде връчен благодарствен адрес.

Ремонтът предстои да обхване на начален етап покрива, купола и вътрешното пространство на храма и на втори етап – олтарът, иконите, както и прилежащата към него постройка – камбанария (покрив и основно помещение, предназначено за приемна и престой). Изграждане на външен санитарен възел.

В тази връзка е и нашето обръщение към Вас за подкрепа и единение зад тази благородна кауза, така щото да следваме примера, духа и завета на нашите предци към добротворство.

Вярваме, че по този начин и ние ще оставим скромно свидетелство в летописа за нашето селище.

Огнян Тончев - кмет на с. Делейна и

Николай Николов – живущ в с. Делейна

За контакти и допълнителна информация:

Огнян Тончев – 0878 524095

Николай Николов – 0884 402831





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25