Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на браковете в Северозапада



Расте броят на сключените бракове в Северозападна България за изминалата 2023 година. В Монтана 161 двойки са се врекли във вярност, с 12 повече от 2022-ра, съобщи Венка Дикова, директор "Обреден дом" - Монтана. Най-възрастната двойка, сключила граждански брак в града през миналата година е на общо 112 години. Най-младите са били както и във Видин, на 18 години. 

"Запазва се тенденцията за изнесените ритуали, които са 36 броя, а останалите 24 двойки са си сключили традиционно гражданския брак с ритуали в обредната зала, която се намира в Младежкия дом. В сравнение с 2022 година, тук имаме увеличение на делничните бракове - това са двойки, които идват скромно, сключват граждански брак с кратък ритуал."

60 от браковете в Монтана са били събота и неделя, като средната възраст на двойките е около 30 години, каза още Венка Дикова. 

"Моите наблюдения, понеже ние пишем и годините на младоженците, са че тези бракове, които се сключват в почивните дни, организират сватбени тържества за сватбения си ден, те са средно около 30-годишни... През седмицата сключват брак много млади хора, като в най-младата двойка, която е сключила брак през седмицата и двамата са на по 18 години. Най-възрастната е на общо 112 години. Мъжът е бил на 68 години, жената е на 44 години."

Четири са международните сватби през миналата година в Монтана. Жители на Албания, Румъния, Тайван и Тайланд са си взели, както се казва, българи. Тази година първата международна сватба е между индиец и българка. 

Във Враца по подразбиране са сключени и най-много бракове през изминалата година в сравнение с Монтана и Видин. Въпреки това само там няма желаещи да се бракосъчетаят на 14 февруари. 230 двойки са си казали заветното "да" през изминалата година в града под Околчица. По данни от общинското предприятие "Обредни дейности", 460-те млади хора са ползвали част от услугите, които се предлагат във Враца. Няма и кандидати да се оженят и на 29 февруари - тъй като годината е високосна има и такава дата, която предизвиква интереса на любителите на нумерологията.

В сравнение с предходната 2022 г. има сериозен ръст на желаещите да се оженят, показват данните на Националния статистически институт. Според официалната статистика през 2022-а в града под Околчица са били сключени 149 граждански брака, което е 81 по-малко от 2023-а.

В област Враца иначе са създадени 390 нови семейства. Най-много от сключените бракове са на територията на община Враца - 149, следвана от община Козлодуй - 66, а най-малко са в общините Роман (8) и Борован - 5. Коефициентът на брачност за област Враца през 2022 г. намалява с 0.2 процентни пункта, като достига до 2.6‰ (за страната е 4.0‰), и е най-нисък в страната.

През 2023 година в община Видин пък граждански брак са сключили 183 двойки. Общата възраст на най-младата двойка е 36 години (и двамата съпрузи са на 18 години), а на най-възрастната - 167 години (жената е на 84, а мъжът - на 83 години). В Деня на виното и любовта - 14 февруари, брачни халки ще поставят 3 двойки. 

Дани и Сашо са една от двойките, сключили брак през изминалата година във Видин и си казват "да" в навечерието на рождения ден на булката.

"Ние работим в София, където няма възможност да се направи истинско бракосъчетание извън Общината, което е още един плюс за Видин. Градът си е приказен отвсякъде погледнато, това е... Това е нещо, което ти се случва един път в живота и си заслужава абсолютно всичко, защото в деня, събирайки се с всички приятели и роднини, изпитвайки тази емоция с тях, остава спомен за цял живот. Аз бих казала, всеки, който иска да прекара живота си с половинката си, да не се съмнява да предложи брак" - каза за Радио ВИДИН Дани.

За да се получи едно тържество, трябва в организацията да участва и младоженецът, категоричен е Сашо. Така задълженията се разпределят по равно и нито един от ангажираните с тях хора не бива затормозен за сметка на друг. 

"Всичко, което можеше да се направи от моя гледна точка, съм го направил и съм помагал с нещата, които Дани е имала като идеи. Това беше процес, който смятам, че успяхме заедно да измислим и да осъществим... Доброто планиране на това, какво искаш да направиш и това да знаеш какво точно искаш е доста важно... Ако могат хората, възможно най-бързо да предлагат на приятелките си..." - посъветва Сашо. 




*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47