Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме свети Харалампий, закрилник на пчеларите

Снимка: Десислава Андреева


Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец. 

Денят е единственият през годината, в който след литургията със специална молитва се освещава мед. Той се приема за здраве и благословение.  

Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, град в югозападна Мала Азия. Бил смел проповедник на вярата при гоненията срещу християните в края на втори век. Бил предаден на мъчения, но раните му заздравявали по чуден начин. Осъден на посичане, издъхнал на 113 години, недокоснат от меча на палача. Последните му думи били дръзновена молитва към Бог да прости греховете на всички хора и да излее над тях своята благодат.

"Много почитан помощник, избавя от епидемии, от болести, дарява всяко добро на човека"

По традиция на празника на св. Харалампий се освещава мед, за който се приема, че получава Божието благословение със застъпничеството на светеца.

"Цяла година се ползва за здраве по една лъжичка, по две".

Днес професионален празник имат пчеларите. 


"Всекидневната работа с пчелите носи огромна полза"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Велика сряда е

Днес Православната църква отбелязва третия ден от страстната седмица. На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ - за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя,..

публикувано на 01.05.24 в 09:00

Партиите и коалициите постигнаха съгласие за съставите на СИК в община Кула

Партиите и коалициите в Кула постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета д-р Владимир Владимиров участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  92-ма ще са членовете на..

публикувано на 01.05.24 в 08:45

Туристически празник в местността "Божурица" за 1 май

За пета поредна година в местността "Божурица" ще се проведе туристически празник на 1 май. Организатор на събитието е туристическо дружество "Бонония", съвместно с Община Видин. За днес са предвидени много физически активности, при хубаво време се предвижда и полет с балон. Ще има състезания по велокрос и пейнтбол, със символични награди за..

обновено на 01.05.24 в 08:36

Без синя зона във Враца за празниците

От Община Враца обявиха великденска промоция за шофьорите.  От днес,1 май до Гергьовден, 6 май синята зона в града няма да работи. Т ова означава, че шофьорите могат да оставят колите си на местата за почасово паркиране, без да е необходимо да заплащат за това. От съобщението на местната управа става ясно, че в дните от 1 до 6 май няма да работи и..

публикувано на 01.05.24 в 07:44

Снимката на 30 април 2024 година

"Синята зона"  във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително.  Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране".  Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и такси .  За първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 18:10

Община Монтана отчита добра събираемост на данъците

Опашка за плащане на местни данъци и такси се образува в Монтана. Днес изтича срокът за ползване на 5 % отстъпка. От Общината отчитат рекордна сума, събрана от данъци, най-високата от години насам.  7 мил. 230 хиляди лева е събрала Община Монтана о т старта на кампанията на 24 януари до днес, съобщи кметът Златко Живков. Сумата е с половин милион..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова. "Читалището вече сме..

публикувано на 30.04.24 в 17:11