Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви инвестиции планират общините от Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Потенциалът на община Чупрене за развитие е много ограничен. Населението е застаряващо, селата- обезлюдени. За период от около 10-12 години общината е загубила около 1/3 от населението, каза Ваньо Костин- председател на Общински съвет- Чупрене. Частната инициатива е ограничена. Чупрене има природни дадености, но липсва човешкият фактор и инициатива от млади хора.

"Като инвестиции и желание някой да прави нещо на територията на община Чупрене на този етап няма. Има една фабрика, оръжейна, която от четири години е готова, направена, но не може да получава разрешителни за работа. Ако тя бъде пусната, това ще осигури около 50 работни места", уточни Ваньо Костин.


Фокусът на кметската администрация на Белоградчик е върху туристическия сектор. През тази година ще започне изготвянето на визия за развитието на туризма и подобряването на туристическата инфраструктура, заяви Ангел Боянов- заместник кмет на община Белоградчик:

"Имаме интерес от частни инвеститори, имаме и възможност за инвестиции с местни приходи. Целите, които имаме са главно подобряване на преживяването на туристите в основните туристически обекти."

Общината предвижда да обогати културния календар, подобряване на културната, спортната и образователната инфраструктура. Сградата на бившия техникум ще бъде превърната в туристическа спалня, която ще приема групи ученици на зелени училища и екскурзии. В културната програма ще бъдат включени фестивали и събития. За целта Общината е изготвила проект за закупуване на сцена и шатри, които ще се ползват първо за фестивала на торлашката кухня, който предстои. Предвидени са велосипедни и пешеходни походи. Предстои изграждането на нов туристически и информационен център.

Бойница не е ключов фактор за икономическото развитие на област Видин. Но, там, където има интерес бизнесът ни намира, смята кметът на община Бойница Анета Генчева. В общината има множество фотоволтаични електрически централи, от тях 30 са по- малки с мощност до 30 киловата. 21-а вятърни турбини ще бъдат изградени в община Бойница. Намерението на инвеститора е да направи и електрическа станция, която да бъде включена към електроразпределителното дружество.

Проблемите с обезлюдяването и с липсата на инвеститори стоят и пред община Кула. Градът остава откъснат и като път, достъп, за да може да се направи някаква инвестиция, защото интензивно се разрушава пътят Видин - Кула- Връшка чука, каза Владимир Владимиров- кмет на община Кула. Заявени са две частни инвестиционни намерения за изграждане на два ветрогенераторни парка.

"Единият е в землището на Големаново, другият е в землището на Кула, пак в посока на Връшка чука, там са отредените терени. Третото инвестиционно намерение с частен капитал е от фирма за отваряне на цех за пелети и производство на продукти, биобазирани производства."

Общината има намерения да направи основен ремонт на общинския път Кула- Големаново, който е около 7 километра, основен ремонт на общинския път Цар Петрово - Тополовец до границата с община Видин. Община Кула се надява да получи правото на управление на крепостта "Кастра Мартис" и след това да започне поетапно проектирането за консервация и реставрация.


Община Макреш също е потърпевша от разрушаване на съществуващата инфраструктура. Превозвайки инертните материали за нова инфраструктура, от една от кариерите на територията на общината, като извозването на материалите става по път 14-01 и пътя Връшка чука- Видин, посочи Митко Антов- кмет на община Макреш:

"Редовно се претоварват автомобилите и въпреки, че на нашия участък беше извършен текущ ремонт есента преди есенно- зимния сезон в момента е невъзможно там да се премине с леки автомобили, в определена част от него."

Създадена е стратегия на МИГ "Белоградчик- Димово-Макреш", предстои да бъде одобрена и да заработи. Раковишкият манастир и екопътеката "Ерантис Булгарикум" в землището на село Киряево, на името на едноименното цвете, предлагат възможности за туризъм. В община Макреш има и 4 малки язовира, които са зарибени, могат да се използват за плажуване или за практикуване на водомоторни спортове.

Община Ново село има късмета да е на едно от най- хубавите места. От 5 села, 3 са на река Дунав, каза Венислав Ангелов - кмет на община Ново село:

"В последните дни идват с намерения и инвестиции по река Дунав за лодкостоянки, къмпинги, нещо от този род. В тази връзка Община Ново село ще вземе участие в два проекта МИГ "Видин и Ново село", ще подпишем споразумение за партньорство и МИГ "Видин - Ново село - Брегово", също споразумение за партньорство."

Намаляла е безработицата в община Ружинци, но независимо от това инвестициите ги няма, каза кметът на община Ружинци Александър Александров. В общината работи цех за пелети, малък цех за производство на гумени настилки и изделия за детски площадки. 20 декара са засети с пауловния.

"Това, което се прави в момента е изграждането на фотоволтаични системи. Над 540 декара сме предоставили на фирма, която очаква през тази година разрешението за строеж", каза Александър Александров.

Такива паркове се очаква да бъдат построени в землищата на селата Дреновец, Тополовец и Динково. Интерес има и към други терени от друг инвеститор. Биоземеделието би могло да се развие в община Ружинци. В сферата на общинските инвестиции се залага на над 10 километра новопостроени улици и пътища през тази и следващата година. Общината има и три стопански двора, които не се ползват. Работи кариерата в село Плешивец, но докато бъде изградена магистралата пътят ще бъде разрушен, каза още Александър Александров.

Важен фактор на икономическата среда в община Видин играе наличието на значителни по площ свободни индустриални терени и офис площи, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова. На територията на общината са налице отлични условия за инвестиции в сектори като биоземеделие, биомаса, биосуровини и други.

"В подкрепа на предприемачите работи както целият екип на общинската администрация, така и специализираното звено Областен информационен център- Видин, който знаете, че е изпълнен по проект на Община Видин", заяви Борислава Борисова.

Възможностите за развитие и планираните инвестиции представиха местните администрации на заседание на Областния съвет за развитие във Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58