Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви инвестиции планират общините от Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Потенциалът на община Чупрене за развитие е много ограничен. Населението е застаряващо, селата- обезлюдени. За период от около 10-12 години общината е загубила около 1/3 от населението, каза Ваньо Костин- председател на Общински съвет- Чупрене. Частната инициатива е ограничена. Чупрене има природни дадености, но липсва човешкият фактор и инициатива от млади хора.

"Като инвестиции и желание някой да прави нещо на територията на община Чупрене на този етап няма. Има една фабрика, оръжейна, която от четири години е готова, направена, но не може да получава разрешителни за работа. Ако тя бъде пусната, това ще осигури около 50 работни места", уточни Ваньо Костин.


Фокусът на кметската администрация на Белоградчик е върху туристическия сектор. През тази година ще започне изготвянето на визия за развитието на туризма и подобряването на туристическата инфраструктура, заяви Ангел Боянов- заместник кмет на община Белоградчик:

"Имаме интерес от частни инвеститори, имаме и възможност за инвестиции с местни приходи. Целите, които имаме са главно подобряване на преживяването на туристите в основните туристически обекти."

Общината предвижда да обогати културния календар, подобряване на културната, спортната и образователната инфраструктура. Сградата на бившия техникум ще бъде превърната в туристическа спалня, която ще приема групи ученици на зелени училища и екскурзии. В културната програма ще бъдат включени фестивали и събития. За целта Общината е изготвила проект за закупуване на сцена и шатри, които ще се ползват първо за фестивала на торлашката кухня, който предстои. Предвидени са велосипедни и пешеходни походи. Предстои изграждането на нов туристически и информационен център.

Бойница не е ключов фактор за икономическото развитие на област Видин. Но, там, където има интерес бизнесът ни намира, смята кметът на община Бойница Анета Генчева. В общината има множество фотоволтаични електрически централи, от тях 30 са по- малки с мощност до 30 киловата. 21-а вятърни турбини ще бъдат изградени в община Бойница. Намерението на инвеститора е да направи и електрическа станция, която да бъде включена към електроразпределителното дружество.

Проблемите с обезлюдяването и с липсата на инвеститори стоят и пред община Кула. Градът остава откъснат и като път, достъп, за да може да се направи някаква инвестиция, защото интензивно се разрушава пътят Видин - Кула- Връшка чука, каза Владимир Владимиров- кмет на община Кула. Заявени са две частни инвестиционни намерения за изграждане на два ветрогенераторни парка.

"Единият е в землището на Големаново, другият е в землището на Кула, пак в посока на Връшка чука, там са отредените терени. Третото инвестиционно намерение с частен капитал е от фирма за отваряне на цех за пелети и производство на продукти, биобазирани производства."

Общината има намерения да направи основен ремонт на общинския път Кула- Големаново, който е около 7 километра, основен ремонт на общинския път Цар Петрово - Тополовец до границата с община Видин. Община Кула се надява да получи правото на управление на крепостта "Кастра Мартис" и след това да започне поетапно проектирането за консервация и реставрация.


Община Макреш също е потърпевша от разрушаване на съществуващата инфраструктура. Превозвайки инертните материали за нова инфраструктура, от една от кариерите на територията на общината, като извозването на материалите става по път 14-01 и пътя Връшка чука- Видин, посочи Митко Антов- кмет на община Макреш:

"Редовно се претоварват автомобилите и въпреки, че на нашия участък беше извършен текущ ремонт есента преди есенно- зимния сезон в момента е невъзможно там да се премине с леки автомобили, в определена част от него."

Създадена е стратегия на МИГ "Белоградчик- Димово-Макреш", предстои да бъде одобрена и да заработи. Раковишкият манастир и екопътеката "Ерантис Булгарикум" в землището на село Киряево, на името на едноименното цвете, предлагат възможности за туризъм. В община Макреш има и 4 малки язовира, които са зарибени, могат да се използват за плажуване или за практикуване на водомоторни спортове.

Община Ново село има късмета да е на едно от най- хубавите места. От 5 села, 3 са на река Дунав, каза Венислав Ангелов - кмет на община Ново село:

"В последните дни идват с намерения и инвестиции по река Дунав за лодкостоянки, къмпинги, нещо от този род. В тази връзка Община Ново село ще вземе участие в два проекта МИГ "Видин и Ново село", ще подпишем споразумение за партньорство и МИГ "Видин - Ново село - Брегово", също споразумение за партньорство."

Намаляла е безработицата в община Ружинци, но независимо от това инвестициите ги няма, каза кметът на община Ружинци Александър Александров. В общината работи цех за пелети, малък цех за производство на гумени настилки и изделия за детски площадки. 20 декара са засети с пауловния.

"Това, което се прави в момента е изграждането на фотоволтаични системи. Над 540 декара сме предоставили на фирма, която очаква през тази година разрешението за строеж", каза Александър Александров.

Такива паркове се очаква да бъдат построени в землищата на селата Дреновец, Тополовец и Динково. Интерес има и към други терени от друг инвеститор. Биоземеделието би могло да се развие в община Ружинци. В сферата на общинските инвестиции се залага на над 10 километра новопостроени улици и пътища през тази и следващата година. Общината има и три стопански двора, които не се ползват. Работи кариерата в село Плешивец, но докато бъде изградена магистралата пътят ще бъде разрушен, каза още Александър Александров.

Важен фактор на икономическата среда в община Видин играе наличието на значителни по площ свободни индустриални терени и офис площи, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова. На територията на общината са налице отлични условия за инвестиции в сектори като биоземеделие, биомаса, биосуровини и други.

"В подкрепа на предприемачите работи както целият екип на общинската администрация, така и специализираното звено Областен информационен център- Видин, който знаете, че е изпълнен по проект на Община Видин", заяви Борислава Борисова.

Възможностите за развитие и планираните инвестиции представиха местните администрации на заседание на Областния съвет за развитие във Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21