Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков се срещна със симпатизанти и представители на държавни структури във Видин

За ротацията в кабинета: Денков и Мария Габриел трябва да продължат конструктивните разговори за поста външен министър

4
Снимка: Радио Видин

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който днес е на посещение във Видинския регион, коментира ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. 

"Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко е важна съдебната реформа в областта на Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него, така че това е една добра новина, че осъзнава конституционните промени колко са важни. От друга страна, ние ще се консултираме, ще направим втори кръг от консултации и внимателно ще прегледаме отново текстовете, да видим дали и как трябва да постъпим в този момент. Нямаме автоматична реакция. За нас наистина промените в Конституцията са много важна победа, която сме направили, затова ще огледаме Закона още един път, за да сме сигурни, че част от промените, които са в Конституцията, не ги отлагаме прекалено дълго време."

По отношение на предстоящата ротация в кабинета, Кирил Петков обяви, че Николай Денков и Мария Габриел трябва да продължат конструктивните разговори за поста външен министър.

"Ще предадем топката към тях да решат. Те явно добре работят в отбор и от моя гледна точка, когато има желание, има начин, така че оставаме в техните ръце да продължат сега дискусиите и се надявам, че ще намерят конструктивно решение."  

Според Кирил Петков тезите на ГЕРБ, че нямат министри в кабинета са несъстоятелни. Визира поста на вътрешния министър, който по думите му е ясно, че е в отговорността на ГЕРБ. Според него хората в страната искат стабилност, а не нови избори и политически драми.


"Мисля, че всеки един политик има задължението малко по-внимателно да се отнася с тези въпроси и думичката избори да не слага веднага на масата в първия възможен момент. едновременно с това балансите, които  конструкцията на сегашното управление трябва да има, трябва да продължат и прибързани решения от една страна не могат да се случат, от друга страна небалансирани решения също." 


Във Видин Кирил Петров заедно с областния управител Иво Атанасов посети граничния пункт с Румъния на Дунав мост 2 и се срещна с ръководството на дружеството, което стопанисва съоръжението. 

"За нас продължава да е огромна цел влизането на сухоземната част на Шенген тази година и това беше една от моите задачи тук да поговоря с хората. Те казаха, че много усилено работят и дори малкия брой мигранти, които са заловили, са много важен пример как явно границите ни работят."

В програмата на Кирил Петков бяха включени също срещи ръководствата на видинската болница и Областното пътно управление.  По-рано днес той присъства и на откриването на офис на "Продължаваме промяната" в Белоградчик, а за 18 часа тази вечер е насрочена среща със симпатизанти в областния град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30