Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

21
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца. 

Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са най-големите села, а  Протопопинци е най-малкото. 

Последното преброяване през 2022 година констатира, че жителите на село Чупрене са 434 души.

Населеното място е разположено на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони - топли дни и прохладни нощи. Общо 40 хиляди декара горски масиви притежава общината.


Мария Тодорова е кмет на общината за първи мандат, като преди това работи известно време като заместник-кмет. Завършила е специалност "Управление на човешките ресурси" и "Управление на туризма". Родена е в Чупрене, познава хората и проблемите на района. Кметският пост ѝ дава възможност да работи за развитието на този край в областите туризъм, отдих, култура, образование, разказва Мария Тодорова

"Една от основните ни цели е благоустрояването на селата. Ще получим 2 милиона лева, които ще инвестираме в асфалтиране на улици, където беше подновена водопроводната мрежа. Тази година ще бъде отворена мярка в Държавен фонд "Земеделие", с която да кандидатстваме за подмяна на водопровод във Върбово и Търговище. Следваща задача - развитието на туризма в общината. Имаме обща стратегия с община Белоградчик... Ще обърнем внимание на пещерата Десни сухи печ... Идеята е да се задържат туристите повече от един ден... Проектът за ски зона "Миджур" също не е забравен и се надяваме да се случи този проект, но това зависи от държавната политика. Планината ни е девствена, притегателна е за туристи. Ще се заемем с това да бъдат маркирани екопътеките ни и да се популяризират в социалните мрежи, ще изградим и веломаршрути. Чакаме да се отворят трансграничните проекти, по които ще кандидатстваме... Ние сме малка бутикова община... Имаме млади хора, които работят в администрацията, надяваме се да дойдат и други млади хора. Имаме изключителна природна даденост и сме отворени към младите хора. Имаме свободни къщи, които могат да закупят и да се заселят. Общината ще им помага."

Има и проблеми, които трябва да се решат - необходимостта от подмяна на амортизирания водопровод, чийто извор е на територията на Чупрене и водоснабдява Белоградчик, част от Димово и Ружинци. Липсва и банкомат, който да е от полза на местните хора. 

Социалните дейности и програми, по които работи Община Чупрене, са много. Това са "Топъл обяд", "Личен асистент", "Грижа в дома". Има три центъра за настаняване от семеен тип, и едно защитено жилище, уточнява Мария Тодорова

В Чупрене има личен лекар, който обслужва населението. Предстоят безплатни прегледи, като на място ще дойде и лаборатория. В Чупрене идва и подвижна аптека всеки ден от седмицата, без събота и неделя. 

Местното читалище се грижи за съхраняването и популяризирането на фолклорните традиции и обичаи. В началото на лятото се провежда торлашкият събор. Организацията му вече е започнала. Тази година той ще се проведе на 14-и, 15-и и 16-и юни, разказват Венеция Рангеловска и Сашка Големшинска от културната институция: 

"Надяваме се да има доста участници, около 100 колектива са били през последните години. Очакваме и гости от Сърбия... Подготвяме се за 1 март, за 8 март и общински празник на хумора на 1 април. Проблем имаме с тавана на сградата, търсим спонсорство. Библиотечната дейност е на ниво... Имаме танцов състав, който е сравнително млад, но доста активен."  

Срещнахме се и с местните хора, които разказаха за живота в селото: 

"Не е много добре, щом няма барче да пием кафе... Има пенсионерски клуб... Тук сме да се видим малко... Как се живее? Едно и също е, навсякъде е скъпо... Нищо не ни липсва, всичко си имаме... Как да се върнат младите? Като има работа... Купуват се къщи... Живеем в безтегловност, опустяла Северозападна България... Не е лошо да има автобус, аптека... Бездомните кучета не ни пречат."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11