Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божията любов няма граници

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница. Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка.

"О, жено, голяма е твоята вяра; Нека ти бъде по желанието ти!" (Мат. 15:28)

"Характерен пример за силна вяра ни дава евангелският разказ за жената хананейка и изцеряването на болната й дъщеря.

Вестта за идването на Небесния Пратеник се разнесла бързо из тези земи. Тя стигнала и до една жена, наречена в светото евангелие хананейка, защото произхождала из средата на хананеите - народ, владял земята на Палестина, който след завладяването и от евреите се пръснал из Сирия и Финикия и се смесил с местното население. Св. евангелист Марк казва за нея, че била "езичница, родом сирофиникианка" (Марк 7:26).

Тази жена била нещастна по две причини: първо, не познавала истинския Бог; второ, дъщеря и била болна - зле се мъчела от бяс. Познато и на нас страдание, когато наблюдаваме хора "не на себе си", без ум да вършат безсрамни неща. Зли сили и духове действат в иначе здравите им тела. Такива прояви виждаме и днес в най-различни форми и образи: пиянство или наркомания, разврат и безделие, отричане на всичко духовно, непризнаване на никакви норми и неподчинение на никаква власт.

Като настигнала Спасителя и Неговите ученици, тя почнала да вика след Него: "Помилвай ме, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс!" (Мат. 15:22). Господ продължавал да върви, без да обръща внимание на думите и. Смутени и силно развълнувани от тази гледка, учениците се приближили до Господ и Му казали: "Отпрати я, защото вика подире ни." Той ги погледнал, спрял се и им отговорил: "Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев" (Мат. 15:23-24), тоест: Моята дейност се отнася преди всичко за еврейския народ. Едва след евреите и езичниците ще вземат участие в изкупителното дело.

Хананейката чула тия думи на Спасителя, но не се разколебала във вярата си. Не прекъснала молитвата си, а Го настигнала отново, паднала на колене и казала: "Господи, помогни ми" (Мат. 15:25). Обърнете внимание, тя не казва: "Господи, помогни на дъщеря ми!", а се моли: "Господи, помогни ми!" - "На мене помогни! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс!" Майката не знаела защо страда детето и, но се измъчвала от мисълта: "Дали момичето ми не боледува заради мои прегрешения?!" Нека и днешните майки се замислят как отглеждат и възпитават своите деца, защото "каквото посее човек, това и ще пожъне; който сее в плътта си, от плътта ще пожъне тление, а който сее в духа, от духа ще пожъне вечен живот" (Гал. 6:7-8).

Жената хананейка ни учи как да се молим на Бога, как настойчиво, изпълнени с дълбока и твърда вяра, да търсим Неговата помощ. Тя постъпила по съвета на Спасителя: "Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори" (Лука 11:9). Затова при всяка нужда и неволя, когато сме безпомощни да се справим с трудностите, нека се молим и ще чуем гласа Божи: "Вашата вяра ви спаси!" Амин!"

Свещеник Иван Ил. Найденов

В рубриката "Съвременна Библия" – още един ярък пример в историята - животът и смъртта на Мартин Божанов - Нотариуса. В тази рубрика няма да ви кажа, че е бил зъл човек. Няма да ви кажа, че е бил и добър. Ще кажа само, че е бил измамен. От други хора? Не! От самия себе си! Има ли такава опасност и в нашия живот? "Сърцето на човека е по-измамливо от всичко и е страшно болно! Кой може да го познае?" (Ер.17:9).

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00