Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки се събраха за празника на виното в Белоградчик

3
Снимка: Наско Цанов

С ритуални пити, шарена сол, здравец, печено пиле и руйно вино от Пенсионерски клуб „Мадона” дадоха началото на ритуалното зарязване на лозите в Белоградчик.


Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия извърши ритуала с освещаване на лозата. Той се обърна към присъстващите и със своя поздрав:


„Този празник е залегнал дълбоко в бита на българския народ. В делничните ни дни често сме залисани от работа, но сега можем да отдъхнем, да изиграем хоро и да се порадваме на тези хубави празници. Щастлив съм, че днес успяхме да се съберем в множество. Честит празник на всички !”


След отдаване почит към паметта на свети мъченик Трифон и зарязване на лозите, бе избран цар на лозето. Старият цар – Димчо Иванов тържествено предаде короната на новия – Иван Емилов.


Боян Минков – кмет на община Белоградчик също поздрави всички присъстващи:


 „Нека е честит празникът на всички лозари и винари, нека е честит Трифон Зарезан! Пожелавам ви да сте живи и здрави, да гледате с обич лозето, да берете с радост гроздето и с песен да пиете вино. Като гроздове да сме сплотени, като младо вино неукротени, нека Зарезанската трапеза споделим и с хоро да се повеселим.”


Обявени бяха и отличниците в конкурса за най-добро домашно вино и най-вкусна баница.


Организатори на събитието са Община Белоградчик и Пенсионерски клуб „Мадона”, със съдействието на Народно читалище „Развитие – 1893” и Детски комплекс – Белоградчик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 юли 2024 година

До събота продължава фестивалът Дунавски вълни в парк "Владикина Бахча". Днес децата се радваха на улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение.  Спонтанен протест срещу тежкотоварния трафик през "Петрохан" затвори за час тази сутрин старопланинския проход.                     От днес,  25 юли, с един час се увеличава..

публикувано на 25.07.24 в 18:10

Патриарх Даниил ще уважи празника на Вършец

За първи път в историята на курортния град български патриарх ще присъства на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  На 2 август Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат в града при храм "Свети Георги Победоносец" от 18:00 часа. Всички граждани, ще могат да получат благословията на патриарха.  В..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Сладка изненада за посетителите на крепостта Баба Вида

С локумчета, обозначени с бранда на Регионален исторически музей Видин, посрещат от днес посетителите на крепостта "Баба Вида". За инициативата съобщи директорът на музея Христина Кирилова:   "Решихме да зарадваме хората, които посещават средновековната крепост- един от най-посещаваните ни обекти ... " Върху опаковката на захарните изделия са..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Осъвремениха част от реквизита на Музеен комплекс - Берковица

Завършиха дейностите по осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на  Музеен комплекс - Берковица. Това съобщи директорът на комплекса Станислава Витанова и посочи някои от изпълнените дейности. "Става въпрос за три от нашите обекти - това са къща музей "Иван Вазов", Градска художествена галерия и Етнографския..

публикувано на 25.07.24 в 16:38

Училище за бъдещи родители ще се проведе във видинската болница

Училище за бъдещи родители ще се проведе тази събота в МБАЛ "Света Петка" във Видин. Инициативата е на д-р Сияна Йотова, която отскоро е част от екипа на Акушеро-гинекологичното отделение.  "Лекар специализант съм в момента към болница "Шейново" в София, втора година. Към видинското отделение по акушерство и гинекология се присъединих есента..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Наказаха с глоба баща за побой над детето си в Гложене

С наложено наказание глоба в размер на 500 лева приключи делото на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, срещу родител, обвинен за извършено от него в условията на домашно насилие престъпление.  На 16.01.2024 г. в дома си в село Гложене мъжът е нанесъл удари с ръце, дървен прът и пластмасова тръба в областта на главата и..

публикувано на 25.07.24 в 15:56

Курсисти освежават пазара в Кула

20 безработни лица от община Кула ще получат професионална квалификация по проект "Хоризонти 9" от Националния план за действие по заетостта през 2024 година. Това съобщиха от общинската администрация. Обучението стартира на 24 юни и ще продължи до 15 август, след което  успешно завършилите ще получат свидетелство за професионална квалификация по..

публикувано на 25.07.24 в 14:02