Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресурсен учител: Няма достъпни учебници за незрящите деца в масовите училища

Снимка: Радио Видин

Няма достъпни учебници и помагала за незрящи деца, които посещават масовите училища. Образователната система не посреща нуждите им. Учебното съдържание не е адаптирано за тях, разказва Илияна Киркова, учител на деца с нарушено зрение към Регионален център за подкрепа процеса на приобщаващото образование във Враца.

"Много се тръби за така наречената дигитална раница и за възможността за достъпност до електронни материали. Напълно незрящите деца, които се обучават в масовите училища, нямат достъпни учебници и учебни помагала, особено след осми клас. Това води до много голям труд на нас като специалисти да подсигуряваме, да сканираме и да правим електронни учебници, след като издателствата ги имат. На този етап няма добра политика за това и това е един много голям проблем, особено за тези, които се явяват на държавни изпити - нито има достъпни релефни материали, нито пък има дори в електронен вид така да е достъпен материалът и полезен на ученика. Понякога издателствата помагат, някои от издателствата помагат и предоставят, но трябва да се молиш за всеки един учебник."

Според Илияна Киркова, която е и председател на Териториалната организация на Съюза на слепите за Враца, уеб средата за незрящите хора у нас все още е на твърде ниско ниво, макар и да се подобрява.

През тази учебна година в Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование тя работи с девет деца от област Враца, които са на различна възраст - от предучилищна група до 12-и клас. Към всеки от тях се подхожда индивидуално, според нуждите му. 

"Ние в Регионален център наистина имаме възможност и предоставяме и оптични средства, с които да се увеличава шрифтът при слабо виждащите. За тези, които работят с говорящи програми, аз обработвам и правя достъпни материалите за учениците, за ДЗИ-то (държавните зрелостни изпити - бел. авт.).  Разбира се, има и големи минуси. Няма как да се създадат релефни изображения за карти по география, за атласи, за неща, които до голяма степен в самия изпит ги има като въпроси. Това наистина няма как да се преодолее със собствени сили."  

Учениците, които са незрящи, в училище покриват същите образователни стандарти като връстниците си и решават същите тестове като тях. 

"Един екранен четец няма как да разчете едно изображение, една карта или графика, или диаграма. Трябва консултант да обясни как стоят нещата, но в повечето случаи една карта, ако ученикът не бъде запознат с нея предварително, той няма как да ги направи нещата."

Според Илияна Киркова е необходима трансформация в държавните изпити за незрящите ученици - не да се намалят изискванията, а да се адаптира самият тест към техните възможности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14