Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преклонихме се пред Апостола на свободата (снимки)

12
Снимка: Радио ВИДИН

С общоградското поклонение почетоха паметта на Васил Левски във Видин. По повод 151 години от гибелта на Апостола пред неговия бюст-паметник в града стотици граждани и представители на институции, училища, общественици и духовници положиха венци и цветя. Видинчани коментираха, че в днешно време липсват обществени личности, които да носят в себе си патриотизма и саможертвата на Левски.

"Разбира се, лично съм тук да го почета с най-обикновени цветенца. Тъга за недостойните хора, които живеят в момента и използват името му. В момента няма герои като него и няма и да има никога... Човекът е дал живота си да освободи народа си. И е загинал млад... Не всеки може това, не всеки има този дух, това нещо. Това са единици хора, Левски и Ботев, тях ги празнуваме..."

Кметът на Видин Цветан Ценков отбеляза в словото си, че за българския народ Васил Левски е може би най-неоспоримият критерий за висок морал и нравствена чистота. Малките възпитаници на Детска градина "Детелина", филиал "Васил Левски" се включиха в поклонението с кратка програма, включваща стихове и песни. 

И тази година бяха отличени ученици с най-добрите резултати в състезанието "Лъвски скок". При по-малката възрастова група - V-VIII клас, първенец в състезанието на скок от място е Мартин Ангелов от СУ "Цар Симеон Велики", ученик в VII "г" клас. Той коментира за Радио ВИДИН, че е останал изненадан от резултата си. 

"... Аз не мислех, че ще спечеля, защото имаше деца, които скачат много повече... Скочих и така спечелих. Първият опит беше 1,30 м., вторият - 1,31 м... Аз се занимавам със спорт, с баскетбол." 

Цветомир Цеков от XI "а" клас в СУ "Петко Рачов Славейков" е първенец при по-големите - IX - XII клас. Той каза за Радио ВИДИН, че за него е гордост да е с най-добър резултат в целия град.

"Отидохме на 9 февруари, там се проведе състезанието. Емоцията и притесненията бяха налице. Имахме по два скока. На първия скок скочих 2,67 м. На втория скок скочих 2, 80 м... Спортувам вече четвърта година лека атлетика при Мирослав Радуканов..." 

В поклонението участва и градският духов оркестър на Видин. 

Своеобразен урок по родолюбие представиха възпитаници на видинското училище "Иван Вазов". Учениците от началния етап се включиха в националната инициатива по повод отбелязването на 151-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Те проведоха съвместна рецитация на стихотворението "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев. Идеята е на Вили Миладинова, преподавател и класен ръководител в училището:

"Всички ученици и учители от начален етап днес отдаваме своята почит и признателност към паметта на най-великия българин със съвместното рецитиране на "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев. С ентусиазъм и вълнение приеха идеята малките възпитаници и по класове всички в продължение на седмица, дори и по-малко, може би ден-два научиха стихотворението."

Децата разказаха какво знаят за живота и дейността на Апостола и защо той е пример за всички българи и днес:

"Знам, че той е много велик българин и се е борил до смърт за да спаси България от турско робство и да сме свободни днес... Знам, че той е създавал революционни тайни комитети и се е борил за освобождението на България. За съжаление, като че ли не е била разбран от своите сънародници тогава... Знам, че Васил Левски е Апостола на свободата, той е правил тайни комитети и не е бил уважаван от неговите сънародници, но се е борил до смърт за свободата на България."

Днес ломчани почетоха паметта на Апостола на българската свобода с възпоменателната церемония. Събитието се проведе на централния площад в града, пред паметната плоча на Васил Левски. Кметът Цветан Петров произнесе слово, посветено наделото и саможертвата на Апостола.  


„Днес отдаваме почит на най-великия българин. Той е толкова значим за българската история, че каквото и да кажем за него не е достатъчно. Апостолът на свободата вярваше, че без революция сме загубени во веки веков. Той, както и неговите съратници, прозря, че не трябва да очакваме някой да ни освободи, а ние самите българи, както другите балкански народи. Левски ни завеща, че да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени, задружни сили” – каза кметът в словото си. 


Ученици от 2-ро основно училище „Константин Фотинов” представиха музикално-поетичен рецитал, посветен на великия българин. Венци от кмета Цветан Петров,  председателя на Общинския съвет Пенка Пенкова, както и от други организации бяха поднесени на паметната плоча. Ученици, учители, представители на общински, културни, образователни, социални институции, съюзи,  клубове, НПО и граждани поднесоха на паметната плоча на Васил Левски цветя в знак на почит към неговото дело.     


С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари множество граждани на Мездра от различни поколения почетоха паметта и делото на Апостола на българската свобода, съобщават от Общината. Възпоменателната проява, организирана от Община Мездра, беше посветена на 151-ата годишнина от гибелта на националния ни герой.


Да сведат глава пред Апостола дойдоха представители на Общинската администрация и съвет, възпитаници на Детска градина „Мир“, ученици от градските училища ПГ „Васил Левски“, ПГ „Алеко Константинов“ и ОУ „Христо Ботев“, членове на Пенсионерски клуб ‚Мездрея“. Сред тях беше и почетният гражданин на общината Пенка Георгиева – основен спомоществовател за изграждането на паметника през 2015 г.


„Преди 151 години, в мразовития февруари на 1873 г., идеологът и организатор на българската национална революция Васил Левски загуби живота си с мечтата за „Свята и чиста република“, за достойно бъдеще на своя народ, загина в името на най-святата кауза - освобождението на нашата Родина“, каза в словото си Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и допълни: 


„На днешния ден ние, гражданите на Мездра, се събираме пред паметника на Левски и си спомняме за неговата трагичната съдба, изразяваме своята почит, прекланяме се пред светлия му образ.“


Поетична композиция под наслов „Думи за Левски“ изнесе Група за художествено слово с ръководител Лилия Христова към Център за подкрепа за личностно развитие. Деветокласникът в ПГ „Васил Левски“ Илиян Йончев изпълни елегията на Христо Ботйов „Обесването на Васил Левски“, а младите рецитатори Кристиян Панов, Валерия Костадинова и Ивелина Кътева от Детска школа за художествено слово при НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Юли Пухалски - стихотворенията на Драгомир Шопов „Клетва пред Левски“, на Найден Вълчев „Люлякова вечер в Ловеч“ и на Ивайло Балабанов „Въпрос за Левски“.


Тематичната програма допълниха песните „Левски, Апостоле“ и „Кажи ми, горо“ в изпълнение на Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова.


С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола на свободата.


Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ „Васил Левски“, ПГ „Алеко Константинов“ и ОУ „Христо Ботев“, Пенсионерски клуб „Мездрея“, ВМРО и БСП - Мездра. Цветя пред бюста на Апостола положиха също граждани, деца и ученици.


С факелно шествие под наслов „Огненият отпечатък на българския Апостол“ тази вечер от 18:00 часа паметта на Васил Левски ще почете и ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Мездра.


В Оряхово също почетоха Апостола на свободата. Венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в града поднесоха представители на Общината, Общинския съвет, Историческия музей, Общински комитет „Васил Левски“, Народно читалище „Надежда 1871“, Център за подкрепа за личностно развитие към Обединен детски комплекс „Л. Живкова“, СУ „Христо Ботев“, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, НУ „Д-р Петър Берон“, ДГ „Дружба“, ДГ „Пролет“ в Оряхово и граждани. Деца и ученици изпълниха песни и стихотворения. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28