Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи ли ремонтът на пешеходната зона между Младежкия дом и Спортната зала във Видин?

12
Снимка: Радио Видин

Тази пролет видинчани ще посрещнем с обновена централна пешеходна зона в участъка между Младежкия дом и Спортната зала. 

Припомняме, че на 14 март е направена първа копка по проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона - IV етап“. Общата стойност на проекта е над  1 млн. 330 000 лв., от които  над 979 000 лв. са европейски средства, повече от 172 000 лв. - национално съфинансиране и собствено финансиране от Общината на стойност около 177 000 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж”, чрез Европейския фонд за регионално развитие.  По проекта е планирано обновяване на централната пешеходна зона, по чието протежение са разположени основни сгради с важни административни и обществени функции. Включена е цялостна реконструкция с подмяна на настилки, подмяна на водопровод и канализация, видеонаблюдение и ландшафтно оформление.

Изпълнението трябваше да приключи до 31 декември 2023 година. 


На 29 декември с официална церемония беше открит четвъртият етап от централната пешеходна зона във Видин, с което се финализират ремонтните дейности, започнали на 30 декември 2020 година, като това пространство е продължение на първите три лота - около Драматичния театър, централния площад "Бдинци" и търговската улица. 

На церемонията от Община Видин съобщиха, че по проекта е осъществен финансов одит с нает външен експерт, за да се сформират констатации, че отчетените от фирмата-изпълнител разходи, са действително извършени.

И още тогава стана ясно, че строителните дейности не са завършени, като се очакваше да приключат в последния ден от 2023 година.

Ремонтните дейности по отсечката обаче продължават до днес. Новият вид на пешеходната алея е европейски, но дали качеството е такова, попитахме видинчани: 

"Крайно време беше и тук да стане, както там, особено за нас възрастните идеално е тук, равно. Само зимата ще внимаваме, когато се заледи. И пейките, като се изморим, сядаме за 5 минути и продължаваме. Много се радвам, че най-после стана нещо хубаво... Качеството въобще не е както трябва да бъде, няма откъде да минаваме с колички, много е неудобно. Плочките на някои места даже липсват. Няма как да се премине, единственият вариант е количката да се вдигне. Според мен при един дъжд тези плочки, не знам къде ще се озоват, въобще не е фугирано... Не е направено качествено, много плочки клопат... Хубаво е, според мен още има да се довършва, ще се види след време дали е добре, като качество... Тъкмо сега се възхищавах, много ми харесва, пейките, гледам и градинки оформят, като качество може би не е съвсем добре. Радвам се продължава пешеходната зона и насам, много по-добре е... Със сигурност е по-добре от преди, има забележки, може да се иска и повече, но аз съм доволен... Хубаво е всичко, кметът добре се е сетил за тази работа, хората да минават спокойно."
  

Ето и отговорът на Община Видин в лицето на Денислав Стаменов, старши експерт "Улична и пътна мрежа":

"Обектът вече е въведен в експлоатация, достъпен е за придвижване на гражданите. Стараем се да правим положителни неща за града и се опитваме да реновираме колкото се може повече пешеходни зони, улици и се надяваме гражданите да го възприемат. Обектът цялостно е завършен, може би прави впечатление на хората, че има още работници, това е защото върнахме фирмата за отстраняване на дефекти, които се появиха от метеорологичните условия. Това нещо в момента се възстановява. Фугирането е един от гаранционните дефекти, който в момента се отстранява, тъй като самото изпълнение не беше най-добро като качество, за това ние разпоредихме на фирмата да се върне и да се направят, както трябва да бъде самите фуги. Предполагаме, че края на другата седмица всичко ще бъде въведено в нормално експлоатационно състояние."

До дни се очаква ремонтните дейности по отсечката да приключат и видът на пешеходната зона между Младежкия дом и Спортната зала да отговаря на очакванията на данъкоплатците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора, които..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25