Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така и за чуждестранни инвеститори и бизнесмени. В анализа се взимат предвид факторите, които използва и индексът на Световната банка Doing Business като регистриране на собственост, работа с разрешителни за строеж, получаване на кредит и други. В проучването за България се посочва, че страната е много предпочитан нов бизнес център в Източна Европа. Като причини за това са посочени сравнително ниска бюрокрация, свързана със създаването на компания, което отнема няколко седмици, плоският, 10% корпоративен данък, ниски административни разходи, евтина работна ръка и ниски разходи за живот. Уточнено е, че чуждите компании нямат законови ограничения за закупуването на земя в страната и че благодарение на членството на България в Европейския съюз имат достъп до Единния европейски пазар. Геополитическото местоположение на България в Югоизточна Европа също така осигурява удобен достъп до други утвърдени пазари като Гърция и Турция, като същевременно отваря възможности в Сърбия и Северна Македония. България позволява и дистанционна регистрация на фирма. Като минус е подчертан проблемът с корупцията, който трябва да се вземе предвид, когато се обмисля какъв тип бизнес да се създаде и в коя част на страната да бъде базиран. Ще се превърне ли страната ни в още по-привлекателна дестинация за инвеститорите и ще даде ли нов тласък на икономиката ни тази оценка? Медийният бизнес сайт Economic.bg публикува статия по тази тема. Потърсихме за коментар Габриела Махлелиева, репортер в електронното издание.

"Ние редовно разказваме истории на млади предприемачи, решили да останат в България и тук да развиват своя бизнес. Стартъп екосистемата се разви с много бурни темпове през последните години и София вече няколко пъти е попадала в различни класации за добро място за стартиране на бизнес. Важно е да уточним, че в нашата страна има няколко ключови конкурентни предимства пред останалите страни от Източна Европа. От съвсем скоро у нас вече има и нов вид юридическо лице, дружество с променлив капитал. То е насочено именно към стартъпите и неговата цел е да се разработват иновативни продукти и услуги, като след техния успех, то ще може да бъде трансформирано в публична компания чрез предлагането на регулирани пазари или да бъде продадено на друг инвеститор. На фона на всичко това, обаче има и един доста сериозен проблем от години, с който страната уж се бори, но като че ли без голям успех. Това е именно корупцията" - подчерта Габриела Махлелиева.

Потърсихме представители на бизнеса в Северозападния регион. Разговаряхме с Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана:

"Има ли хора в нашия край, след като всяка година се затварят училища? Миналата година приехме годишния план специално тук, за Монтана и се оказа, че всяка година броят на децата пада с 15-16%. Това е валидно за цяла Северозападна България. Най-хубавият регион в Европа, най-богатият, най-лежерният... нямам думи. Никога не съм очаквал, че за толкова кратко време може толкова проблеми да се струпат в България и в частност в нашия край. Кой инвеститор, къде да дойде и при кой да дойде?" - каза Иван Сергисов и допълни:

"Нека не се лъжем. Всички казват, че малкият и среден бизнес са гръбнакът на икономиката, но това е само на книга. Няма ли го мастодонтът, няма ли го големият - няма вариант. Аз и да съм малка фирма нали трябва някой да ми поръча нещо. Малката фирма няма как да излезе с краен продукт. Може да излезе с някакво звено от крайния продукт, но няма вариант да има пазарна ниша за това нещо. Така че не може без големите корпорации. Ако ги няма големите, и малките няма да ги има, и това е истината - всички го знаят, че е така."

Липсата на квалифицирана работна ръка и желание на младите за работа остава един от основните проблеми пред бизнеса в Северозападна България. Това каза за Радио ВИДИН Диана Върганова, управител на дружество за електронни изделия във Враца:

"Не знам кой е направил въпросната констатация, но бях в Холандия миналата година, ноември - на светлинни години сме. По отношение на подбора на кадри, работна ръка, квалификация. Ние вече нямаме хора, които правилно да си пишат имената, да не говорим за някаква друга професионална квалификация. При нас правим подбор на това, което е налично почти всяка седмица. Дуалното обучение, което уж в началото тръгна нормално, в момента е такава бюрокрация, че аз лично заявих, че нашата фирма нищо, че е пионер в това отношение, но повече в подобен експеримент няма да участваме" - категорична бе Диана Върганова.

Попитахме видинчани оптимисти ли са за тласък на икономиката ни след положителната класация на Euronews Business. 

"Силно се надявам, но да не би хората, които са направили проучването да са се заблудили леко или да са пропуснали някои фактори, които са съществени и специфични за нашия регион? Сред тях са пречките на администрацията, има някои ограничения извън лицензионните режими и концесиите. Има доста неща, върху които може да се поработи - например нивото на електронните услуги е изключително ниско и не знам дали са го взели предвид ... Тук няма работна ръка, защото младите хора са напуснали града, не се образоват и от тук нататък населението застарява и няма кой да работи. След като няма външни инвеститори няма кой да плаща. Ако се въведе еврото ще се облекчи и бизнесът." 

Според анализа на Euronews Business, другите топ локации за стартиране на нов бизнес са Ирландия, със своята развита в дигитално отношение икономика и ниски 12.5% данъчни ставки и Нидерландия, с изключително високообразована и квалифицирана работна ръка и стимули за нови предприятия, особено за развойна дейност, въпреки по-високия корпоративен данък от 25.8%. И в двете страни е подчертано и предимството на членството в еврозоната, към което се стреми и България, както и широкото използване на английския език. Част от класацията са още Швеция като бизнес център за технологични предприемачи и  Великобритания, със своите данъчни облекчения и силна правна система.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00