Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойно повече са болните от грип в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН

Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от здравната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела.


За последната седмица нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Монтана се повишава спрямо предходната.


Общата заболеваемост е 130 на 10 000 души население при 83 на 10 000 души за седмица по-рано. Регистрирани са 50 случая на грип и ОРЗ, с 18 повече от предходната, съобщават от РЗИ.


Най-засегнати остават децата от 0 до 4 години и тези от 15 до 29.


Д-р Красимир Манасиев, личен лекар, коментира: 


"Характерното за грипа е влажната кашлица – суха, непродуктивна, която после става влажна и засяга белия дроб."


Варицелата също бележи ръст от 26 на 43 случая за последните две седмици. 


"Има и увеличение на варицела, характерна с висока температура и обриви по тялото, която води до дискомфорт при малките деца", посочи лекарят.


Относно варицелата и скарлатината от РЗИ - Монтана уточнява, че ежедневно се извършват епидемиологични проучвания и се дават указания за необходимите мерки в засегнатите детски и учебни заведения. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 700 килограма капачки събра днес кампания във Видин

Около 700 килограма пластмасови капачки и 40 килограма алуминиеви кенчета бяха събрани само за няколко часа във временен пункт във Видин . Сред най-малките добровол