Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

Снимка: sportsgallery.eu


73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините". Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в Спортен клуб по водна топка в "Ботев" - Враца. 

"След школата дълго време бях учител по физкултура, в математическата гимназия бях, в няколко училища бях. Това въвреше паралелно с треньорството. На времето спортуваха децата, изпълняваха нещата, правеше се дори сутрешна физзарядка в училищата. Като дойде демокрацията се обърнаха много нещата, вече гледат се повече другите неща, дали са телефони, дали са разни други игри, дали вече влязоха в ерата на другите зависимости... Заедно с още един колега започнахме да развиваме този спорт тук, водната топка. Първите ни успехи бяха в т. нар. спартакиада, които бяха по плуване... 76-а година, да речем, вече имахме и първите шампиони, 62-ри набор, които бяхме... Оттам нататък вече имахме доста успехи, имахме и доста състезатели, които влязоха и в националния отбор... С една дума, спортът много добре се развиваше през онези години... Аз съм свързан със спорта, дори в юношеските си години тук се пробвах и във футболния отбор на "Ботев"..."

Венцислав Николов казва още, че спортът и треньорството му носят удовлетворение в живота. Допълва, че освен здраве, плуването и водната топка развиват в децата редица качества. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Велина Каменова, началник отдел

Велина Каменова, социален работник на годината: Работата ни е много динамична и отговорна

Велина Каменова е от хората, за които професията е кауза и призвание. Началник е на отдел "Социална закрила" в Дирекция "Социално подпомагане" - Кула . Сред всички номинирани в страната, именно тя е избрана за социален работник на 2023 година в категорията за началник на отдел "Социална закрила" .  Наградите са връчени в Агенцията..

публикувано на 12.04.24 в 15:39

12 април - Международния ден на първия полет на човек в Космоса

На 12 април отбелязваме Международния ден на първия полет на човек в Космоса - Юрий Гагарин . Неговият полет се случва през 1961 година. Къде е сега космонавтиката и къде е България на космическата карта? Отговор на този въпрос търсим от д-р Светослав Александров , създател на сайта Космос.бг. "Напоследък се забелязва сериозна активност,..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

"Иновации в действие" в час по история в езиковата гимназия във Видин (снимки+видео)

Нови методи на преподаване представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин , която е включена в националната програма „Иновации в действие“. Преподаватели и ученици от три училища, с които си партнират - Иновативно училище „Васил Левски“ от град Ардино и училищата от село Драгоево, община Велики..

публикувано на 11.04.24 в 17:26

В Кула трябва да събират повечето отпадъци разделно

Община Кула отчете изпълнението на програмата за управление на отпадъците през 2023 година. Документът е изготвен и приет още през 2021 година от Общинския съвет. Всяка година се приема отчетът за изпълнението на програмата за предходната година, обясни Габриела Лалова- експерт в отдел "Екология" на община Кула. Целта на общинската..

публикувано на 11.04.24 в 15:35

В Мездра търсят преброители на бездомните кучета

Хора, които биха се включили безвъзмездно в преброяване на бездомните кучета, търси Община Мездра. За преброяването са необходими четирима души, които ще работят по двама в екип. Единият от екипите ще брои бездомните кучета в град Мездра, а другият - в населените места на общината.  "Основното изискване е да имат някакъв опит в..

публикувано на 11.04.24 в 15:25

Ученици от езиковата гимназия във Видин отбелязаха Седмицата на гората

"Гората е живот и споделена отговорност" под това мото премина тази година Седмицата на гората. Горските стопанства по места отбелязаха празника с различни прояви. ДГС- Видин организира прояви съвместно с ГПЧЕ "Йордан Радичков". "Бяхме подготвили няколко мероприятия с децата. Първо им беше изнесена една презентация представяща естеството на..

публикувано на 11.04.24 в 15:05

Дариха герба на България на Община Берковица

Гербът на Република България, ръчно изработен от масивно дърво краси Заседателната зала на Община Берковица. Дърворезбата е с дълбок релеф и ясно изразени детайли, а за нейната направа е използвана липова дървесина. Гербът е подарък от председателя на Общински съвет - Берковица  Иван Кирилов.  Изработката е дело на дърворезбаря Чавдар Антов,..

публикувано на 11.04.24 в 15:00