Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денталната грижа при домашните любимци

| Интервю
Снимка: Полина Тодорова, Радио Видин



Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите, защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания. 

Защо е важно да се грижим за зъбите на нашите домашни любимци ни казва д-р Весела Василева, ветеринарен лекар и координатор в организацията за защита на животните "Четири лапи":

"Правилната грижа за зъбите на нашите домашни любимци ще осигури не само по-свежа усмивка, по-приятен дъх, но също така и по-добро здраве на нашите любимци. По-дълго време те ще бъдат здрави и щастливи, ще имат всичките си зъбчета, ще могат да се радват на нас и на любимите си лакомства и храни."

По думите на д-р Василева при някои животни проблемите със зъбите може да са малко по-различни от тези при хората, но в общи линии са еднакви.

"И кучета, и котки, и зайци, и морски свинчета могат да получат проблеми със зъбите, свързани с кариеси, падане и счупване на зъбче и т.н. При гризачите проблемите са малко по-различни, както и при зайците, тъй като при тях има някои зъбки, които растат през целия живот и за да се изпилват и да бъде правилна захапката, това което им трябва е просто подходяща храна. Такава, каквато не е твърде мека, а е достатъчно твърда, за да могат те по естествен начин да изпилват своите зъбки, както би било в природата."

Най-честите проблеми при котките и кучетата, свързани със зъбите са възпаление на венците и получаване на зъбен камък, който довежда до разваляне на зъбите.

"И при кучетата, и при котките се получава зъбен камък, след зъбна плака, по абсолютно същия начин като при нас хората. Ако не се прегледат от ветеринар, в повечето случаи няма да се установи. Най-често стопаните забелязват, че имат зъбен камък, при първия симптом - много лош дъх. Както при хората, така и при кучетата и котките - всеки е с различно чувствителни зъбки. Самото махане на зъбния камък става точно както при нас... то не боли, но може да бъде доста неприятно и звукът е плашещ. Това означава, че животинките трябва, в голяма част от случаите, да бъдат задължително упоени. Когато са под упойка, те могат да бъдат спокойни и да не мърдат, за да може по-бързо и по-лесно и ефективно да бъде извършена процедурата."

Попитахме д-р Василева и за някои полезни съвети:

"Когато става въпрос за денталната грижа на нашите домашни любимци, първото което трябва да направим е да ги научим от възможно най-ранна възраст, че това е нещо нормално, което се случва всеки ден, не е нещо плашещо и те така могат да свикнат с него, тоест независимо какъв начин за предпазване и забавяне на зъбния камък ще изберем, трябва да накараме своите домашни любимци да свикнат с него от малки. Ако изберем паста за зъби, то първо да свикнат с това, че ние ще пипаме лицето им, да свикнат с усещането на гумения напръстник или меката четка за зъби. Ако ще бъде спрей - да свикнат с миризмата му, ако ще бъдат дентални ламели, да свикнат с вкуса им."

Темата за денталната грижа при домашните любимци е изключително важна, тъй като здравето на зъбите и венците са от съществено значение за общото здравословно състояние на животните. Редовната дентална грижа помага да се предотвратят различни заболявания на устната кухина на домашните любимци. Когато те имат здрави зъби и венци, могат да се чувстват по-комфортно и щастливо, което подобрява тяхното общо качество на живот. И за разлика от хората, те не могат да отидат сами на зъболекар, затова разчитат на нас, точно като едно малко дете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56