Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Снимка: Фейсбук НИНКН

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж. Изложбата представя проектите за реставрация на Османската отбранителна система, Военния клуб с Крайдунавския парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала във Видин. Те са резултатът от шестмесечната работа на 25 архитекти, разпределени в четири екипа, обясни ръководителят на курса архитект Рада Стефанова:

"Много история дава Видин и много култура дава Видин на България, а пък в същото време това някак си не се чувства в града в момента. И ние приехме като наша задача да направим така, че Видин да се възползва от всичко, което има, да се върне малко блясъкът му. Получихме много висока оценка и от френските колеги за работата по ателието. Между другото френските трима колеги французи бяха на место - Флоранс Бабикс, Ришар Дюпла и Лор Лалюби. Те много се зарадваха на града ви."

Изложбата проследява целия процес на проектиране. Тя вече беше показана в Пловдив, а след София ще бъде представена и във Видин.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко безработни отчитат във Враца и Криводол

Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности обаче са със 164 повече от третия месец на миналата година, което прави равнище на безработицата в двете общини от 6.32 на сто. Като относителни стойности това е 1 257 за Враца и околните..

публикувано на 18.04.24 в 07:21

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14