Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Ситуацията с ремонта на бул. "Панония" е много неприятна

2
Снимка: Радио Видин

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин? Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за да завършат всички дейности.

На 1 август 2023 година със символична първа копка беше официално поставено началото на строителните дейности. Тогава кметът на общината Цветан Ценков обяви, че срокът за изпълнение е 90 дена. Днес този срок отдавна е изтекъл, а приключването на ремонта все така не е факт. Какви стъпки са предприети, за да бъде спасен този проект? Отговор на тези въпроси потърсихме от видинския кмет Цветан Ценков. 

"Явно в България е традиция някой да се ангажира с нещо и след това да не го свърши", коментира кметът за Радио ВИДИН. 

Като отбеляза, че фирмата-изпълнител е избрана след проведена процедура, която е минала и през контрола на Комисията за защита на конкуренцията. В крайна сметка за изпълнител е определена фирмата, дала най-ниска цена, обясни Цветан Ценков:

"Имаме много проблеми, които се породиха от изборния период. Някои политически сили - това видинчани го знаят, бяха решили, че трябва на всяка цена кметът да бъде премахнат. Не знам по какви причини - може би защото не им играя по свирката. И поради тази причина блокираха приключването на булеварда, поне на първата част, в срока, в който можехме да се вложим. Защото, от една страна, ние имаме срок за усвояване на средствата; от втора страна, имаме срок на действие на договора. В момента имаме и трето условие, което е свързано с десятка, отпусната вследствие на тежките зимни климатични условия преди месец време. И тъй като законът казва така: Вие не можете да полагате асфалтиране при температури под, мисля че беше седем градуса, които са по-малко от пет дена - защото почват да работят фирмите, в един момент се влошава времето и трябва пак да спрат."

Цветан Ценков заяви, че има ясни срокове по договора с фирмата-изпълнител и ако те не бъдат спазени, Общината ще бъде задължена да предприеме всички законови мерки, включително налагане на санкции и прекратяване на договора

"Изчакваме, вероятно началото на март, те да довършат - имат 11 дена по документи, по законни срокове, да си довършат булеварда. Ако не го довършат, вие това ме питате - какво следва и какво е предприела Общината, Общината ще прекрати договора с фирмата. Ще наложи всички законни санкции, които касаят включително и прибирането на парите от застраховката. И ще пусне отново процедура, която ще отнеме около три до шест месеца, за да можем да изберем друг изпълнител и да довършим булеварда с остатъка от три милиона, които Министерството на регионалното развитие трябва да ни прехвърли. Засега парите са си в Министерството на регионалното развитие. Тоест ситуацията е много неприятна и е политически омазана - така му казвам аз."

Зададохме на видинския кмет и въпроса, който се питат всички граждани - откраднати ли са парите за ремонта на булеварда. 

"Няма такова нещо... Първото условие, на което ние не знаехме какъв е отговорът, е дали авансът, който е 30%, е от три милиона и половина или от седем милиона. Министерството на регионалното развитие ни отговориха - върху цялата сума. И ние сме я превели. Така те започнаха да работят... Останали са малко процеси - довършващият асфалтов слой, тротоарите; бордюри, знаете - положено всичко... Имат неусвоени към милион и половина. Парите не могат да бъдат откраднати. Сега тия лакардии, тия приказки "на пазара", на улицата, те мен не ме интересуват като кмет. Всеки може да си говори всичко. Ние, особено българите, много обичаме да злоупотребяваме с това, че всеки, виждате ли, по някаква причина е крадец... Не, има си абсолютни документи за всичко. Хората трябва да довършат булеварда. Това е. Има договор, има срокове. А иначе дали са откраднати парите, най-малко аз мога да знам това. Ако службите - ако МВР или някоя друга служба в държавата знае, нека да каже."

Припомняме, че Община Видин получи 3 500 000 лева за рехабилитация на бул. "Панония". Средствата бяха предоставени с решение на Министерски съвет от 30 септември 2022 г., като това е половината от сумата, необходима за цялостния ремонт на ключовата за града пътна артерия. Според кмета забавянето на проекта няма да попречи след завършването на първата част от ремонта Общината да получи и втората част от средствата. Той поясни, че определената за изпълнител фирма - "Инфракънстракшън" ЕАД, е спечелила обществена поръчка за изпълнение и на двата етапа на ремонта на булеварда:

"Те, парите, са гласувани с решение на Министерския съвет... Аз се надявам, че ако фирмата довърши ремонта, ще има шанс тя да кандидатства и да си довърши целия проект. Но ако тя не се справи, аз ще бъда длъжен да прекратя договора, защото всички срокове ще са изтекли... По закон е така - иначе трябва да влезем в съда и да съдят Общината. Единственият начин е Общината да им наложи всички законни санкции, прекратяване на договора, ако не се справят. Така че от тях си зависи... Те могат да свършат всичко за един-два дена - не е кой знае какво."

Потърсихме позицията и на фирмата-изпълнител. Оттам обещаха, че ще върнат отговор дали ще коментират ремонта на булевард "Панония", но в крайна сметка така и не се отзоваха на предложението да представят своята позиция по казуса.

От днес работата на булеварда изглежда е подновена. С какви темпове ще върви ремонтът, предстои да видим.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00