Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

Снимка: Ани Петрова

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние. 

Днес търсим причините, пораждащи лъжата при децата, последиците, които може да има тя върху тяхното развитие и методите за управление на всичко това. Част от причините за това поведение при децата са страхът от наказание, избягване на конфликт, желание за внимание или имитация на поведение. 

За много родители това не е проблем, за други пък е притеснително, но е факт това, че няма дете, което да не лъже. На това мнение е и детският психолог от Враца Надежда Евгениева:

"Да, децата лъжат. Понякога дори деца, които са били честни, сякаш изневиделица започват да лъжат. Това, разбира се, е притеснително за родителите и в някои случаи много стресиращо. Но нека отбележа, едно от най-добрите неща, които могат да направят в такъв момент родителите е да не реагират прекалено бурно, като започват да викат, да накажат детето, без дори да го изслушат, защото когато родителите реагират по прекалено бурен начин на лъжите на детето си, те изграждат по-голяма бариера до себе си и детето, която пречи на детето да се чувства сигурно и безопасно, да бъде открито и да говори честно."

Важно е да отбележим също, че в ранна възраст децата са много добри и запалени наблюдатели. Затова е много важно, родителите да бъдат добър модел на подражание и да внимават самите те какви лъжи използват, защото понякога, дори съвсем невинно, родителите лъжат. Детето присъства, вижда и много добре разбира. 

За младежите нещата не са много по-различни, обясни още Надежда Евгениева:

"Младежите, вече на възраст 9-12 години, стават все по-умели в поддържането на лъжи и съответно доста по-чувствителни към последствията от тях, затова когато разговаряте с децата в тази възраст по темата за лъжата, за истината, винаги трябва да бъдете много откровени, за да избегнете изпращането на смесени съобщения и също нещо важно - добрият ролеви модел е изключително важен, както и за по-малките, така и за по-големите. Винаги ролевият модел трябва да бъде с особено внимание."

Нерядко срещан е случаят със заклеймяването на децата. Много родители, след като хванат детето си в лъжа му лепват етикет "лъжец". 

"Много е важно родителите да се опитат да избегнат етикетирането на детето като лъжец, защото тежестта на този етикет е много голяма. Тя често дори е непосилна за детето и по никакъв начин не помага, а по-скоро набира една унищожителна сила за детето. Така лъжливото поведение се закрепва и става все по-трудно за повлияване Затова, когато засечем, че детето лъже, винаги е по-важно да потърсим причините за лъжливото поведение, а не да се избухва и да се бърза да се етикетира детето като лъжец" - добави още психологът.

В анкета на Радио ВИДИН попитахме децата лъжат ли, за какво най-често се крие истината, кого се налага да лъжат - мама, тате, бате, при кого не минава номера и още интересни въпроси.

"Определено лъжат децата, най-често да се измъкнат от неприятни последици... Избягвам, не лъжа много... Децата лъжат, когато са направили бели... Лъжат, когато става въпрос за наказание, но после ни хващат. Лъжем най-често родителите си... Аз лъжа, но не ме мислят за лъжец... Децата повечко лъжат от големите, защото избягват сериозните обстоятелства... Много пъти ми се е случвало да лъжа. Последно излъгах майка ми, че съм си спукал гумата на колелото, защото бях закъснял, а аз не я бях спукал, спуснах я преди да се прибера... Децата понякога лъжат, за да направят добро, друг път, за да се изфукат на другите деца. Някои лъжи са благородни, други - не. И големите понякога лъжат, но те по-скоро благородно... В нашия клас много лъжат, аз какво да кажа..."


Повече може да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30