Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана се включи в борбата с тормоза в училище

Снимка: Любо Андреев

Световния ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана. Инициативата, позната като „Ден на розовата фланелка“ започва през 2007 година в Канада.


Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва денят за борба с училищния тормоз. Децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза между съученици и насилието в класните стаи. 


На централния площад „Жеравица“ в Монтана представители на Младежкия център водиха разговори най-вече с младежи, като ги караха да дадат отговор на три въпроса. Александрина Здравкова, координатор в Центъра:


"Отговорите, които търсим са "Какво е за теб насилието?", "Как се справяш?" и "Как можем да го променим?", на които младежите биха могли да опитат да дадат своя отговор и най-вече как можем да го променим и как можем да намалим агресията, която чуваме непрестанно, че се случва между младежите." 


На листчета с формата на сърце, всеки желаещ написа своя отговор и как да се реши даден проблем. Един от сериозните проблеми е агресията.


"... Между младежите, която се случва не само в училище, но и извън училище, е доста сериозен елемент. Тя се е пренесла и в социалните медии. Комуникацията и напрежението както онлайн, така и офлайн водят до доста критични положения между младежите и всъщност е много важно да говорим точно за проблема и за ситуацията между младежите, напрежението, диалога и комуникацията между тях."


Решаването на проблема с различните форми на насилие в училище започва първо от поставянето му, след което е необходима активна работа с децата, които са жертва и с тези, които причиняват агресия, допълват от Младежкия център в Монтана.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 700 килограма капачки събра днес кампания във Видин

Около 700 килограма пластмасови капачки и 40 килограма алуминиеви кенчета бяха събрани само за няколко часа във временен пункт във Видин . Сред най-малките доброволци беше Деница : "Гледам бебето, помагам с капачките, пиша грамоти - така помагаме на много деца и други хора. Бих казала на хората да продължават да събират капачки и да се включат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:32

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешeходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи:..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05