Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин. Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор, който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев. 

"И двата проекта се забавиха по различни причини, основно заради закъснение доставките на материалите, за които има и форсмажорни причини за това. Цитират се войната в Украйна, заради която част от производителите на тръби се наложи спешно да пренасочват своята продукция към части от Украйна, които бяха с разрушена инфраструктура. И се получи едно забавяне, което е по- голямо при проекта за колектора, при водопровода там сме почти на финала. Там сме близо до приключване. С колектора е малко по- сложно поради това, че се изпълнява и в много тежки условия. Знаете в градски условия, много голяма дълбочина и широчина на изкопите, високи подпочвени води. Много тежък обект. Колекторът е изключително голямо предизвикателство, има много сериозен сондаж под имота на НКЖИ, но се надяваме до края на година да приключим и двата проекта успешно", каза инж. Илко Илиев.

Полагането на тръбите за колектора се извършва от кръстовището на ул. "Цар Иван Асен II" и бул. "Панония", където приключи водният цикъл до Колодрума, при канализационна помпена станция 1.

"Те отвеждат отпадъчните води на около 60 процента от града до помпената станция, която се намира до Колодрума. Оттам помпената станция ги препомпва до пречиствателната станция. Пречиствателната станция работи и в момента във Видин, тази услуга се предоставя и се заплаща."

Не се предвижда затваряне на нови улици, уточни управителят на ВиК- Видин:

"Дори се опитваме колекторът в тази част, която в момента се изгражда в участъка до началото на надлеза да я приключим максимално бързо, за да можем да възстановим настилките и да освободим движението, защото останалата част от колектора вече не попада в улични платна и няма да възпрепятства организацията на движение."

Удължаването на срока на проекта не го оскъпява, но се налага да се дофинансира със средства от националния бюджет:

"Не успяхме да използваме в максимален размер средствата по оперативната програма, която приключи на 31 декември миналата година. След 31 декември вече програмата не може да разплаща, проектите се обявяват за нефункционални и се довършват със собствени средства."

Довеждащият водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин са общо взето всичките външни водопроводи на града, каза още Илко Илиев и поясни, че те водоснабдяват Видин и 22 населени места от общините Видин, Брегово, Ново село:

"На практика това е най, как да кажа, най- важният водопровод, който експлоатира нашето дружество. Той е в много лошо техническо състояние, почти не успяваме, много трудно успяваме да отстраняваме авариите, стоманени тръби, корозирали, с много течове по тях и за нас той е максимално важен и приоритет."

В бизнес плана на ВиК дружеството е разписана ремонтна програма и инвестиционна програма по години, дейности, услуги. Остойностени са, описани са и източниците на финансиране, каза още Илко Илиев:

"Реално за целия 5-годишен период инвестиционната програма на нашето дружество е в размер на около 4 милиона и половина. Това са инвестициите, които ние сме задължени да извършим съгласно бизнес плана."

Основната причина за авариите в града е амортизираната и остаряла водопроводна мрежа. В квартал "Калето" има най- много аварии, там са и най- старите водопроводи. Включително и в централната градска част на Видин все още има водопроводи, които са изграждани преди близо 100 години. Много малка част от мрежата на града е била подменена при изпълнението на водния цикъл- около 12 километра. Всички останали водопроводи са на възраст повече от 50-60 години. Подмяната им е невъзможна само със собствени средства на ВиК оператора, обясни Илко Илиев.

"Включително се оказва, че и националният бюджет не може да финансира подобни проекти, затова се търсят варианти чрез европейски програми... Става въпрос за изключително големи инвестиции, които е трудно да бъдат осигурени, така че с подмяната дори да настигнем процеса на амортизация ние в момента мрежите се амортизират с такава скорост, че ние с подмените дори не успяваме да компенсираме това камо ли пък да подобрим условията на работа, в смисъл да намалим авариите. Авариите се увеличават ежегодно", допълни управителят на дружеството.

Над 85% от мрежата в цялата област е от етернитови тръби, стоманени тръби, които не могат да бъдат бързо подменени, основно заради липсата на средства. Всички течове на практика представляват загуба на дружеството.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30