Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнета книжка в Европа ще важи за всички страни от Евросъюза

Снимка: Радио ВИДИН

Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване. Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора, коментира за БНР евродепутатът Петър Витанов, който е координатор в комисията по транспорт на ЕП.

"Когато няма справедливост, очевидно има безнаказаност, очевидно и пътната безопасност страда. Затова чрез този закон се опитахме да възстановим две неща, да повишим пътната безопасност и да въздадем някаква справедливост. Като този закон е част от пакет с три законодателни проекта, които повишават пътната безопасност. Едната е свързана с промени за книжката за правоспособност, другата е за подобряване на сътрудничеството и обмена на информация в областта на нарушенията по пътя и третото е т.нар. възможност, ако извършите нарушение, едно от големите четири нарушения, които водят до отнемане на книжката, да ви отнемат книжката на територията на целия Европейски съюз... С други думи, ако аз като българин извърша нарушение в Германия и там законът предвижда 1 година лишаване да управляваш, а в моята държава законът предвижда от 6 месеца до 2 години, наказанието да бъде 1 година. Тоест, там където не е фиксиран срокът, в държавата, която е издадена книжката, да се съобрази с наказанието на държавата, в която е извършено нарушението." 

Шофьорите, с които разговаряхме смятат, че е добре да има подобен синхрон в наказанията и тяхното прилагане. Коментират, че когато пътуваме в чужбина българите сме по-дисциплинирани на пътя, показа анкета на Радио ВИДИН.

"Мисля, че правилата, щом като сме влезли в ЕС, трябва да важат за всички. Аз ходя в чужбина, в Сърбия, в Румъния, не съм направил нарушение и не са ме глобявали... Аз съм от 47 години шофьор и нямам досега нито едно наказание. Единственото нещо за безопасността... Това е в града да се кара 40 км. Ние в чужбина не нарушаваме, защото ни е страх от глоби. Айде да видим в Гърция да караме с 100 км по магистралата... Не съм съгласен с тези промени, защото това си е за там. Според мен не е хубаво и не е необходимо да бъдат така. Много неща са по-различни от чужбина и тук, там има разлика в стандарта, заплатите са много по-високи... Значи това е за хората, които пътуват. Трябва да се спазват правилата навсякъде... Аз пък не го приемам, на всекиму се случва нещо да е разсеян, да му е зле, да не се чувства комфортно, нещо да сгафи, айде там те глобили и сега какво и тук ли или обратно?... Българинът по принцип в чужбина е много внимателен и е страхотен водач... "За" съм да се спазват правилата както у нас, така и в чужбина трябва да се спазват..."

Окончателното решение на закона ще бъде приет от новия ЕП, който ще бъде избран през юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00