Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбеляза Международния ден на редките болести

5
Снимка: Ива Антонова

По повод Международния ден на редките болести пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София. 

Пред диагностично-консултативния център на врачанската болница бъдещите медици раздаваха брошури с информация за редките болести. Те засягат по-малко от един на 2 хиляди души. Установени са 6 хиляди такива заболявания при 300 милиона пациенти по целия свят.

"Раздаваме, за да може всеки да е адекватен и да има съпричастност към другите, които имат нужда от това."

В отбелязването на Международния ден на редките болести се включиха и близки на хора, засегнати от тези заболявания.

"И отделно е хубаво да се обърне внимание на тези хора и да се включат в системата, съответно Здравната каса да има по-голям обхват към хората с редки заболявания. Мога да Ви дам пример: инвестициите, които са от Здравната каса за пациенти, страдащи от муковисцидоза са доста ограничени и съответно финансовото положение на пациентите е силно затруднено."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58