Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зa първи път от близо век двойка черни лешояди свиха гнездо в Природен парк "Врачански Балкан"

Снимка: Фейсбук Природозащитен център Натура

За първи път от близо 100 години двойка черни лешояди свиха гнездо на територията на Природен парк "Врачански Балкан". От парковата дирекция отчетоха факта като успех на програмата им за възстановяване на този изчезнал вид птици в пределите на Стара Планина.

В западния дял на Стара планина последното свидетелство за гнездене на черни лешояди или т.нар. картали е от 1931 година в района на Черепиш.

Към края на миналия век видът изчезва напълно, а от близо десетилетие дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" работи по мащабна международна програма за възстановяването му в пределите на парка.

В района вече са се заселени трайно седем двойки лешояди, като първата от тях наскоро сви гнездо. Под наблюдение са и другите птичи семейства, а експертите очакват новоизлюпено поколение.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58