Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопеди ще проведат викторина с деца във Враца

Весела Павлова Каменова и Миглена Коцева, логопеди
Снимка: Ива Антонова

Във Враца 45 деца ще участват в логопедичен куиз, озаглавен "Българското слово". По-голямата част от тях са със специални образователни потребности. Идеята за викторината е на врачански логопеди. Поводът: не само днешният Европейски ден на логопедичната терапия, но и негативната тенденция, която се отчита напоследък, а именно - да нараства броят на децата с речеви и комуникативни проблеми.

"Въпросите са свързани основно с България, с нейните ценности, природни обекти и личности. Има и много локални въпроси, свързани с нашия град – Враца. Въпросите са разделени в 5 групи. Те са остроумни, забавни. В последния кръг има въпроси с повишена трудност. Носят допълнителни точки", пояснява логопедът Весела Павлова - Каменова от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование.


Девет отбора от девет образователни институции в града ще мерят сили във викторината. Децата са ученици от втори до шести клас. Отборите носят имена, измислени специално за състезанието – например "Любознайковци", "Словотърсами", "Рицари на знанието". Всеки отбор се състои от 5 деца, 3 от тях са със СОП.


Идеята за викторината има подкрепата на Регионалното управление на образованието във Враца и на местни предприемачи, които спонсорират събитието.


"В последните години децата доста късно проговарят, пристигат в началното училище с доста езиково-говорни проблеми, които пречат за ограмотяването", отбелязва другият организатор на събитието - логопедът на Начално училище "Иванчо Младенов" във Враца - Миглена Коцева.


Процентът на децата с комуникативни и езиково-говорни нарушения се увеличава, потвърждава и Весела Павлова – Каменова.


"Новите технологии не са далече и от децата. Много от малки започват да се забавляват с електронните устройства, а това до голяма степен влияе върху речта, изостава. В един момент трудно влизат в комуникация с връстници и възрастни."


Езиковите способности на малките деца се ограничават, защото по думите на Каменова в електронните устройства "информацията сама идва".


"Някои от тях дори говорят на английски или на руски, защото на такъв език са клиповете и филмчетата, които гледат. Това са езици, които остават кухи и няма как да се развият, ако не се развие майчиният език."


Повечето родители смятат, че това ще се преодолее и няма нужда от намеса в предучилищна възраст. Това не е така, предупреждава логопедът.


"Именно там е добре тези неща да се преодолеят и да се направи терапия, ако процесът вече е задълбан."


По публикацията работиха: Яна Боянова, Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Случай на насилие над животно разследват в Берковица

Причините за смъртта на котка изясняват служители на полицейското управление в Берковица.  Жена от Берковица е подала сигнал на тел. 112 за проявена жестокост към котката й, в резултат на която животното починало.  Полицейски служители посетили местопроизшествието и извършили оглед. Животното било открито прибрано в кашон в мазе на къща в..

публикувано на 30.05.24 в 12:09

Видинско село е блокирано от жандармерия и полиция

Полицейска акция се провежда във видинското село Сланотрън, съобщиха местни жители. По информация на хората в селото са разположени множество автомобили на полицията и жандармерията, както и една линейка.  Служителите на реда са приканили хората да не напускат къщите си. Кметският наместник Калин Пантев не беше уведомен за това, което се случва, но..

публикувано на 30.05.24 в 12:08

Благотворителен базар събира средства за млада авторка от Враца

Благотворителен базар събира средства за изследвания и лечение на млада писателка от Враца . Глория Костадинова-Петрова все още няма точна диагноза, но се надява със събраните средства да може да отиде в Турция , където да направи необходимите за целта прегледи, каза за Радио ВИДИН авторката: "От доста време имам един здравословен проблем,..

публикувано на 30.05.24 в 11:42

Задържаха пиян шофьор във Видин

27-годишен мъж от с. Цар Петрово, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщават от полицията във Видин.  Автомобилът със софийска регистрация е спрян за проверка около 22 часа снощи на ул. "Широка" в областния град. При тестване с дрегер пробата на водача отчела 1.51 промила...

публикувано на 30.05.24 в 11:27

Полицейска акция срещу купуване на гласове във Видинско

Специализирана полицейска операция се провежда днес на територията на област Видин.   Акцията има за цел противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на обществения ред и предотвратяване на престъпления, свързани с изборното законодателство и политическите права на гражданите.  В операцията участват екипи от структурите на областната..

публикувано на 30.05.24 в 10:44

Инвестират 30 хиляди лева за културни проекти във Враца

11 проекта за съфинансиране от Фонд „Култура" одобриха общинските съветници във Враца. Те са на стойност 30 000 лева.  15 проекта се бореха за съфинансиране и бяха подадени в срок. Общата им стойност е 48 424 лева. Две от разработките не бяха допуснати до оценяване. На 9 от кандидатите е дадено указание за отстраняване на административни..

публикувано на 30.05.24 в 10:05

Съветниците в Монтана увеличиха таксите за басейн и общежитие

Три пъти по-скъпо ще плащат учениците от Монтана за ползване на закрития плувен басейн в 6 училище „Отец Паисий", в извън учебно време. Двойно се вдига месечната такса за общежитието на 7 училище „Йордан Радиков", решиха общинските съветниците на редовното си заседание. Единственият плувен басейн в Монтана, в сградата на 6 училище „Отец Паисий", ще..

публикувано на 30.05.24 в 08:00