Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блок "Кокиче" "цъфна" сред боклуци и занемарена градинка

6
Снимка: Радио Видин

В края на зимата пространството около известния във Видин жилищен блок "Кокиче" стана повод за възмущение сред жителите на града. Отпадъци, изкоренени дънери, счупени оградни елементи на зелената площ в предблоковото пространство са част от проблемите, които правят впечатление още на пръв поглед. Живущи в блока обясниха, че проблемите с поддържането на района не са отсега, а от години сигнализират за мръсотията и като цяло за лошото състояние на градската среда. 

"Да дойдат да почистят, нали за това ни взимат пари. Казал съм на работниците, това им е задължение, нали...
Тук живея, това си е отдавна, особено отзад зад блока. Чистят, когато се сетят. Като ги питаме, пращат ни на центъра, а тук ние - кучета, боклуци, ужас...
Зле е положението. Недовършена работа. Трябва да се асфалтира, да се изчисти, да се озелени..
Вълнувам се, защото тези дънери от две години стоят тук и никой не обръща внимание. Ето и чистотата, чистотата си зависи от нас, но това да се махне оттук...
Хората свикнаха с тази мизерия и нямат надежда, че ще се промени. Това е от година, най-малко..."
Трябва да се поизчисти. Този дънер стои от година, тополи бяха. Има малко работа, няма да коства много..."



След като се обърнахме към Община Видин, директорът на Общинското предприятие по чистотата Емилян Евтимов лично направи проверка на място и се ангажира проблемите да бъдат решени. По думите му част от пространството пред блок "Кокиче" е предвидено за обновяване в рамките на проекта за ремонт на бул. "Панония". Останалата част до юни-юли ще бъде обновена със средства на предприятието.

"Част от тази зелена площ попада в ремонта, а останалата част Общината ще си я направи. Но аз като директор на това предприятие мога да кажа, че ние ще си го направим със собствени средства и със собствената строителна бригада ще го отремонтираме - первази и т.н. Разпоредил съм да изпратят хора и да изчистят най-основно и всички счупени камъни, первази плочки и другите неща да ги приберат. В най-кратки срокове ще отидем да извадим дънерите. Там операцията е малко по-сложна, трябва да ги извадим, да ги повдигнем с кран, за да не чупим още инфраструктурата."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38