Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 март почетоха най-възрастните жени в община Бойница

Снимка: Наско Цанов

Инициатива за 8 март почете най-възрастните жители на всяко от селата от община Бойница. Това обясни общественикът Радослав Треилов, който с подкрепата на анонимен дарител, кмета на Община Бойница Анета Генчева и доброволците от сдружение "Северозапазване" осъществиха проявата:

„Проведохме кампания, свързана и насочена към най-възрастните жители от съставните села на територията на община Бойница, Бойница, след това Раброво, Бориловец, Шишенци, Периловец, Градсковски колиби и Шипикови колиби. Най-възрастната баба е от село Раброво, баба Гина Йотова на 97 години. Всички получиха кашонче с плодове, индивидуални комплекти с принадлежности, цвете и 50 лева. Досега такава инициатива не е имало на територията на община Бойница и се надяваме да бъде пример, защото трябва да се уважават хората, които са работили, отдали са си живота в името на обществото."

В Бойница доброволците посетиха Радка Цанкова, на 93 години, родена през далечната 1931 година, която каза какво я държи силна и енергична:

"Честният път, защото в живота има само един път, два пъта нема, ако се отклониш от него, влакът, ако излезе от релсите ще катастрофира, така и човешкият живот. Каквото и да ти се случи, отвърни с добро и Господ ще те възнагради. Аз не знам какво е лекарство в моя живот." 

Радослав Треилов разказа повече за инициативата:

„В село Раброво посетихме баба Гина Йотова на 97 години. Тя е бивша акушерка, работила е 40 години в селото, изродила десетки деца. В село Бориловец посетихме баба Георгица Митруцова, на 86 години, а в село Шишенци - баба Пена Микова, на 95 години. В село Периловец зарадвахме 90-годишната баба Камена Първулова. В Градсковски колиби - баба Първанка, на 71 години. Тя е последният жител жена в селото, която понастоящем живее със съпруга си. Те са последното семейство, което живее там, а в Шипикови колиби се видяхме с баба Виолетка, която също живее със съпруга си и те са последните жители там.“

Инициативата ще продължи и през следващите години в подкрепа на най-нуждаещите се жители на община Бойница, каза Радослав Треилов и по случай празника пожела на по-младите дами да работят, да се занимават с каузи в името на обществото и да са достойни жители на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33