Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани почитат днес св.Софроний Врачански

Снимка: Ива Антонова, архив

Днес православната църква почита паметта на св. Софроний Врачански. Във Враца празникът на светеца - будител, който е небесен покровител на епархията, ще бъде отбелязан с различни прояви. 

В деня за църковна почит на св. Софроний Врачански ще бъде отслужена литургия в старинния храм "св. Възнесение", който е част от Етнографско - възрожденския комплекс, носещ името на светеца - будител. Празничното богослужение ще бъде оглавено от врачанския митрополит Григорий.

С тържествена програма в читалището, своя празник ще отбележи и най-старото начално училище във Враца. По традиция учениците участват и в общоградското честване, което събира пред паметника на св. Софроний в центъра на града представители на институции, общественици и врачани. Тържеството ще завърши с поднасяне на цветя пред монумента на светеца - будител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37

2300 декара с растителност са изгорели през юли в горските стопанства на Северозапада

Четиринадесет пожара са бушували през първите 18 дни на юли на територията на Северозападно държавно предприятие-Враца. Опожарените площи са около 2300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др. Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно..

публикувано на 22.07.24 в 11:15

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00