Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозаечна икона краси входа на старинния храм във Върбово

Иконата е изработена и дарена от д-р Петкана Поломска

7
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Старинната църква "Св. Йоан Кръстител" в село Върбово в община Чупрене вече има мозаечна икона на входа. Иконата изобразява Св. Йоан Кръстител и е изработена и дарена от стоматолога д-р Петкана Поломска.  Църквата във Върбово е считана за най- старата в област Видин и е с изключително интересна иконопис. 

През септември миналата година на една от срещите на хората от Върбово, които сдружение "Ботев Върбово" организира, д-р Поломска предлага да изработи от мозайка иконата, която трябва да е над вратата на църквата.  Преди това е имало литографско изображение на светеца, което от годините е силно увредено. Само 6 месеца по-късно иконата от мозайка е готова и монтирана на мястото. 

Изработването на мозайки е хоби на д- р Поломска, но това е първата икона която тя прави. 

"Използвала съм само естествените цветове на камъните", сподели тя:

"Всички от сдружението знаят, че се занимавам с мозайка. На септемврийската среща сатана дума, че може да се изработи. Постарах се да пресъздам същото, което е било на старото изображение. Разликата е в това, че аз работех само с естествен камък, тъй като църквата е много стара. Тук беше трудното, защото да се пресъздаде всичко цветово само с естествен камък, е трудно. Аз се занимавам доста време с мозайка, чисто любителски и общо взето всички каменари от Видин до Благоевград са ми приятели. Имам една доста сериозна сбирка като цветове. Лицето е от веронски камък от Верона, мрамор. Дрехите и крилете са също от веронски камък. Съобразила съм се се да има повече автентика. Надявам се да съм успяла и благодаря за доверието на хората от Върбово."

Във Върбово се радват, че на големия християнски празник Великден, когато в селото ще има повече хора, ще могат да видят и иконата на входа. Предстои  да бъде почистен районът около храма, каза кметският наместник Румен Стоянов

"Лично желание изяви. Д-р Поломска е известна, че прави красиви мозайки. Получи се много красиво. Предстои почистване около църквата защото очакваме Великден. Винаги има свещи вътре и в кметството, и ключове има при мен и при човек, който  е до църквата. Който желае може да я посети."

Специално за Радио ВИДИН, отец Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия сподели, че подобни икони на входа не са прецедент в църквите, но е хубаво, че е използвана мозаечна техника, която е от естествен камък. Предстои на Великден да бъде осветена иконата пред жителите и гостите на китното село Върбово. 

Храмът е типичен представител на църковното строителство по българските земи от XV-XVII в. Външният му вид е доста безличен - схлупен и полувкопан. Строен е така, че да бъде мъчно забележим за погледа на турците, но за сметка на това е постигнато едно остроумно вътрешно пространствено въздействие, далеч по-добро от външното.

По план църквата представлява здрава каменна сграда, еднокорабна, с голяма полукръгла апсида, с два прозореца на южната стена и с вход от запад. Размерите на постройката са: дължина - 7,50 м; широчина - 5,90 м; дебелина на стените - 0,90 м. Полуцилиндричният свод е покрит отвън с каменни плочи. Вътрешното пространство се пресича с дебели дървени обтегачи, поставени доста ниско. В олтарното пространство, на източната стена, са традиционните ниши за протезис и диаконикон, а на северната стена - умивалнята. Към средновековната църква по-късно е била добавена паянтова нартика от запад, но днес тя не съществува.

Цялата вътрешност на църквата е изписана със стенописи. Днес в по-голямата си част са добре запазени, като изключение правят тези на свода, които са с малки поражения, появили се на тавана от протекли води. Живописната украса на храма е една от редките творби от средата на XVII в., особено ценна по художественото си и техническо изпълнение.

По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24