Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят музиката на арх. Димитър Ненов във Видин

Снимка: Sofia Art Institute

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. 


Събитието ще бъде представено на 20 март от 18:00 часа в зала "Филхармония", с вход свободен. След прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.


В кино-концертите ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната "Медитация" ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов - Утешение и концертен етюд “UnSospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните негови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти - Тема с вариации и Токата.






Филмът "Димитър Ненов и измеренията на изяществото" е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Националния фонд "Култура". В него звучи и единственият достигнал до нас запис  в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.


Успоредно с концертите ще бъдат проведени и работилници за деца от Центровете за настаняване от семеен тип във Видин. Темата ще бъде 'Как се прави музика". По завладяващ начин пианистката Венета Нейнска ще разкаже вдъхновяващи истории за най-известни български и световни композитори, а децата ще могат сами да правят музика на различни ударни инструменти и ще създадат своя собствена мелодия. Целта е те да усетят притегателната силата на музиката, както и да знаят, че изкуството е достъпно и възможно средство за изразяване и за развитие в бъдеще.


Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в TheObserver, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.


Кино-концертите се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, както и в партньорство с Община Балчик, Културен институт “Симфониета-Видин”, Обединен Детски Комплекс - Перник, Община Разград и Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в гр. Шумен.  

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00