Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 март 2023 година

Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН

Дискусия на тема "Доброволчеството" организира видинското читалище "Цвят". В нея участваха ученици, представители на Българския червен кръст, на Видинска света митрополия, на неправителствени организации и медии.

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, реши правителството. Целта на промените са да облекчат семействата и да намалят административната тежест на директора на училището. След проведено широко обществено обсъждане е взето решение, че ученик може да отсъства по семейни причини до 5 дни наведнъж. До момента децата имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до 3 дни с бележка до класния ръководител и до 7 дни с писмено заявление до директора. 

Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши правителството с предложените промени в Закона за висшето образование. Целта е да се подобри достъпът до висше образование на студентите. Разходите за обучение ще бъдат поети от държавата. Необходимата сума се изчислява на близо 136 млн. лева за настоящата година.


Министерствата на икономиката и на земеделието са набелязали спешни мерки за ремонт на язовир "Огоста". На срещата в икономическото министерство експерти са се обединили около необходимостта от ремонт на язовира, така че да бъде минимизиран рискът за населението от възможно преливане. Набелязан е план за действие между отговорните държавни институции. В рамките на месец трябва бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Има изготвен проект и разрешение за строеж, стана ясно още на срещата. По предварителни разчети ще са необходими около 10 млн. лева за ремонта. По време на срещата е обсъдено и за какво ще бъде използван язовирът. В тази връзка Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена на язовир "Огоста".


Оценка на отминалите местни избори и подготовката за предстоящия евровот са обсъдени на IV-ото Национално събрание на партия КОД (Консервативното обединение на десницата). Висшият форум е преизбрал д-р Петър Москов за председател на партията.


Нова линейка, предназначена за пациенти на хемодиализа, бе дарена днес на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца от кампанията "Капачки за бъдеще". Автомобилът е осем местен, ремонтиран и оборудван със специализирана платформа за хора с инвалидни колички, обясни основателят на кампанията „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков. В момента във Врачанско на хемодиализа са 22 пациенти, които се налага средно по два пъти седмично да бъдат транспортирани до специализирания център в болницата, обясни директорът на лечебното заведение д-р Кети Ценова


През първите два месеца на годината на територията на област Враца са засечени над 5000 нарушения на скорост, съобщиха от МВР. По данни на полицията е активизирана дейността с наличните автоматизирани технически средства за контрол, с цел постигане на превантивен ефект върху категорията водачи, които са склонни да извършват нарушения на Закона за движение по пътищата.


Постоянна мярка задържане под стража поиска Окръжна прокуратура Монтана на четири лица от Лом, разследвани за организирана престъпна група за склоняване към проституция в ИталияШестима български граждани са установени и задържани на територията на градовете Лом и Враца вчера при специализирана акция на полицията. 


Приключи ремонтът на сграда в село Ружинци, в която ще се предоставят услугите, предвидени по проект "Бъдеще за децата на Ружинци". Той е на стойност близо 400 000 лева и ще се изпълнява 36 месеца.


Общинските съветници в Грамада утвърдиха броя на кметските наместнициНа редовното си заседание те гласуваха годишния план за изпълнение на програмата за опазване на околната среда на община Грамада за 2023 г.


Център Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца организира информационна кампания в Белоградчик. Тя бе свързана с популяризиране на постигнатите резултати от Плана за възстановяване и устойчивост на България и програмите, свързани с Кохезионната политика на Европейския съюз. 

Предложение за увеличаване на капацитета на Детска ясла "Слънчев кът" ще обсъжда Общински съвет - Видин на следващото си заседание. Предложението е продиктувано от големия интерес от страна на родители на деца до 3-годишна възраст, обясни заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. 


Общини от област Видин участват на провеждащото се в София туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо". Община Видин се включва съвместно с Регионалния исторически музей, за да представи туристическия потенциал на региона. Във форума участва и Община Белоградчик.


По над 100 туристи на ден са посетили Вършец през миналата година. Чистият планински въздух, минералната вода и спокойствието привличат все повече курортисти. Общо към 40 000 туристи са посетили курорта през 2023 година.


Легендарната рок група "Спринт", "Дует с кауза" /Галя Георгиева и Атанас Лазаров/, група "Хоризонт" и още поп и рок изпълнители обединяват творчеството си в концерти с кауза, като събитието ще премине и през Враца. Името на турнето е избрано специално, тъй  като подкрепя две каузи с изключителна важност за България. 


Обучителен семинар от екип на Регионална библиотека "Христо Ботев" - гр. Враца се осъществи в читалнята на библиотеката. Темата на обучението беше "Библиотеките и предизвикателствата на динамичната информационна среда".


В Народно читалище „Факел-1926" с. Зверино отдадоха почит към основателите на културния институт - Анастас Куцаров, Иван Илиев и Кръстьо Торбанов. Техните портрети са поставени във фоайето на главния вход на читалищната сграда. 


Видин посрещна първите си щъркели. Ятото от около 20 птици каца на тренировъчното игрище на стадион "Георги Бенковски"


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00