Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за 50-годишния юбилей на АЕЦ организират в Козлодуй

Снимка: Радио ВИДИН

Литературен конкурс, посветен на 50-годишния юбилей от въвеждането в експлоатация на атомната електроцентрала, организират в Козлодуй. Централата е един от символите на Козлодуй, а в града все още живеят хора, които си спомнят нейното построяване, обясни Роси Савова, председател на литературен клуб "Нашето слово" към козлодуйското читалище. Да се отдаде почит именно на тях, както и да се обърне внимание на бъдещето на атомната енергетика в България, са част от целите, които си поставя конкурсът, допълни председателката на литературния клуб:

"Темата за атомната електрическа централа е доста актуална напоследък... Но като че ли най-присърце се приема от жителите на нашия град, по простата причина, че тук живеят голяма част от строителите ѝ, работилите през годините назад и работещите в момента специалисти... Град Козлодуй има три знакови символа, с които е известен - козлодуйският бряг и Ботев, корабът "Радецки" и Първа атомна. И ако първите два са назад в историческото време, то строежът на централата е още жив в спомените на хората. А тези, които биха ни разказали "как се наливаха основите"..., вече са твърде малко и някои от тях може би се чувстват позабравени..."

През 2023 година е проведен първият етап на литературен конкурс за поезия и проза на тема "АЕЦ - история и бъдеще наше", а през февруари на юбилейната 2024 година е даден старт и на втория етап на конкурса с тема "АЕЦ - 50 години енергия за чиста природа", обясни Роси Савова. Организатори на конкурса са Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев 1879", Литературен клуб "Нашето слово", Атомната електроцентрала и Община Козлодуй. 

"Поставили сме си високи цели, които според нас са напълно изпълними - отдаване на заслужена почит, уважение и признание на първостроителите на Атомната централа "Козлодуй" и на хилядите специалисти и работници, които влагат своите знания, умения, опит, сили за развитието на българската ядрена енергетика. На второ място като цел сме си поставили стимулиране на авторите за създаване на високохудожествени творби, подпомагащи развитието на нравствените и естетически ценности. На трето място е открояване на творчески постижения в областта на поезията и прозата. И на четвърто, но не последно по значение - утвърждаване на престижа на атомната електроцентрала и обогатяване на духовната култура на град Козлодуй", обясни Роси Савова. 

В конкурса могат да се включат ученици до 19-годишна възраст, разделени в три възрастови групи, както и автори над 19 години, обясни Роси Савова, като разказа подробности за регламента на литературната проява:

"В категория "Поезия" се допуска участие с максимално три поетични творби, а в категория "Проза", която ориентировъчно включва есе, импресия, разказ, приказка, очерк, пътепис и т.н., се допуска една творба с обем до три стандартни страници. За по-голяма обективност при оценяването конкурсът е анонимен. Много важно условие е представените творби да не са публикувани до момента и да не са участвали в други конкурси..."

Макар на пръв поглед темата да изглежда по-странна в сравнение с тези, които обичайно се избират за подобни конкурси, то тя дава много възможности за изява на таланта и въображението на авторите, отбеляза Роси Савова. 

Творби за участие в конкурса се приемат до 30 април 2024 година. Пълният регламент е публикуван на фейсбук страниците на читалището в Козлодуй, на читалищната библиотека и на литературен клуб "Нашето слово", както и на интернет страниците на атомната централа и на Община Козлодуй. 

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50