Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лом обсъдиха подобряване на корабоплаването по Дунав

Подобряване на корабоплаването по река Дунав бе основната тема на провелото се обществено обсъждане в Лом. То е по проект за подобряване на условията за навигация в общия българо-румънски участък на реката. Инициативата бе представена от Ивелин Занев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав“. По време на обсъждането бяха изразени опасения, че заради изкопните драгажни дейности има вероятност да се активират свлачищата в Орсоя и Оряхово. Председателят на Сдружение "Балканка“ Димитър Куманов допълни, че в доклада за оценка на въздействието върху околната среда липсват експертни становища за въздействието на сеизмичната активност в района. 


"Подобни страхове и опасности категорично не съществуват, особено за Орсоя. През 1979 г., когато там се активизира свлачището, причината е не от ерозионна дейност по крайбрежието на река Дунав, а заради човешка грешка – спукан довеждащ водопровод между Добри дол и Лом, каза проф. инж. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкият университет "Св.Иван Рилски”. Той допълни, че свлачището в ломския квартал "Боруна" е укрепено с пилони, дренажна система и дига още през 2021 г. и не представлява опасност за хората и крайбрежието. 


По време на обсъждането бяха оповестени едни от основните цели на проекта, които предвиждат увеличение на броя на дните – от 280 на 340, при които са изпълнени условията за навигация съгласно препоръките на Дунавската комисия от Будапеща, както и увеличение на трафика на превозваните стоки с 20%. 

В дискусията, която се проведе в сградата на Община Лом, участваха представители на "Речна администрация на Долен Дунав" - Галац, Румъния, експерти от Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите, Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски", Сдружение "Балканка", Българско дружество за защита на птиците, директорите на клоновете на "Морска администрация” и "Пристанищна инфраструктура" в Лом, кметът на общината Цветан Петров, кметовете на селата Станево, Орсоя и Долно Линево и граждани.

Проектът "Подобряване на условията за навигация в общия българо-румънски участък на река Дунав" е на стойност 230 милиона евро и се финансира от Механизма за свързване на Европа 2014 – 2020.     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43

Над 10 000 лева събраха доброволци на БМЧК във Врачанско

Доброволците на Български Младежки Червен кръст от клубовете - Враца, Мездра и Зверино се включиха за поредна година в кампанията "Твоите дребни пари в помощ на абитуриентите сираци". На връх един от най-хубавите български празници - Цветница, с  позволението на Врачанският митрополит Григорий, младите червенокръстци събираха средства за социалната..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Предпразнично почистиха паметниците на Монтана

11 паметника в Монтана  са почистени  и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана п рез последния месец , съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет. С препарати за премахване наслоена прах е обработен монументалният паметник на Апостола в центъра на..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Без Синя зона за празниците във Видин

"Синята зона"във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително. Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране". По време на предстоящите Великденски празници гражданите и гостите на Видин ще могат да паркират свободно и на паркоместата в "Синята зона".

публикувано на 30.04.24 в 12:00
Плетени яйчица за Великден

Културни и спортни събития за Великден във Видин

С различни  прояви ще бъдат отбелязани Великдеските празници във Видин. От общинската админитрация припомниха, че празничната програма, запо1чнала на 22 април продължава.  Тази вечер от  18:00 часа гостува фестивалът "Shakesper", в Крайдунавския парк - гр. Видин, пред Телеграф капия. В Международния ден на труда 1 май в  местност Божурица   ще..

публикувано на 30.04.24 в 11:40

Млада художничка подреди благотворителна изложба в Мездра

Самостоятелна изложба живопис "Късчета природа"  подреди в  навечерието на Великденските празници Теменужка Маринова. Организатор на културното събитие, което е  с благотворителна цел,   е Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра. Експозицията включва 18 живописни платна - пейзажи, флорални и анималистични картини, изпълнени със смесена..

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Снимката е илюстративна

Задържаха младеж за наркотици във Видин

18-годишен видинчанин е задържан вчера след проверка на полицейски служители във Видин. При извършен личен обиск у него е намерена сумата от 30 лева, получена от продажбата на 1,75 грама сух канабис. "Стоката" е открита в лекия автомобил на клиента му, който е 36-годишен, съобщават от полицията в областния град. Последвало претърсване в..

публикувано на 30.04.24 в 11:00