Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шивачки излязоха на протест в Кула заради неизплатени заплати

3
Снимка: Наско Цанов


Работници протестираха в Кула заради неизплатени заплати. Това съобщиха за Радио Видин бившите служители на шивашкото предприятие-длъжник "Мавлина" ООД.

Хората са потърсили правата си и пред Дирекция "Инспекция по труда" Видин, които в писмо съобщават, че за извършеното нарушение на бившия им вече работодател ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност. Проблемите с изплащането на заплатите са започнали още през 2023 година. Освен заплатите, не са плащани осигуровки и болнични на освободените и напуснали масово работници. Повечето отидоха на Борсата, разказват жените.

Хората са опитали да разговарят с управителя Янко Христов, да търсят решение. Той обаче отказал. Бившите вече работници днес бяха на протест във фабриката поради факта, че там вече се премества цялата техника в друг цех в град Бяла, област Русе, собственост отново на Христов.


"Още не знаем, кога ще товарим техниката за Бяла, Русенско, там ще се отваря нов цех", разказа единствената останала работничка в шивашкото предприятие-длъжник.


При събирането на техниката в Кула намираме на място и управителката на шивашкото предприятие от град Бяла, Татяна Петкова:


"Аз не съм в качеството да ви отговоря, не мога да звънна на управителя и няма да ви съдействам. Аз съм изпратен тук от управителя на фирмата Янко Христов за събиране на тези неща"


Потърсихме по телефона за коментар и управителя Янко Христов, който сподели:


"Да си търсят правата по трудовото законодателство." На зададените въпроси за възнагражденията на работниците, той отговори: "Че те се изплащат за трудова дейност, не са работили и няма как да имат претенции. Нека те да кажат какво са изработили в тези три месеца. Те са били присъствено там. Две страни сме, двете страни имат своите права и задължения, и за това нещо има законодателство. Готов съм да ходя на съд и да си защитаваме правата. Те ми представят присъствени книги, но няма представено какво са изработили. Да си търсят правата в съда".


Проблемът се е появил още през 2023 година, а в края на миналата година ситуацията изключително се влошила. По твърдение на работниците заплатите закъснявали от началото на 2023 и така около 6 месеца. Пари са получавали по 200, по 300, по половин заплата и след това вече не са получавали нищо.


"Четири пет месеца ние нямаме заплати, и инспекция по труда идва, никой не може да намери управителя. 2 часа му е пътя до Кула, как може да ходи по Германия, а да не може да дойде до тук. Грешката ни е, че работихме повече от 1 месец без заплата, ние се лъжехме, че той ще ни плати. Ще направим жива верига в Кула и няма да допуснем да се товари техниката", обясниха бившите служители на протеста.


Всеки един от 15-те бивши служители на шивашкото предприятие има да получава по над 5000 лева заплати. Много от работещите са с кредити към банки, които не могат да обслужват. Не могат да си хранят децата, семействата, допълват жените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05