Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиропустна неделя - ден за прошка и смирение

Снимка: БГНЕС


За православния свят днес е Сиропустна неделя. 

Това е последният ден преди началото на Великия пост, с който вярващите се подготвят да посрещнат Христовото Възкресение.

 Особен белег на днешния ден е взаимното опрощение. Денят е познат и като Сирни заговезни, защото за последно се консумира храна от животински произход като сирене, мляко и яйца. 

Евангелският текст, който се чете по време на литургията за днешната Сиропустна неделя указва по категоричен начин пътя за помирение на човека с Бога: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец".  (Мат. 6:14).

Взаимно опрощение се извършва не само в семействата и между близки и познати, но и в храмовете на вечерното богослужение, което вече е великопостно.

"Няма как да стъпим във Великия пост, ако не сме простили на ближния".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40

Снимката на 8 юли 2024 година

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти  по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 18:00

Турнир събра близо 4700 лева за близки на загинали полицаи във Видинско

Близо 4 700 лева бяха събрани по време на благотворителния футболен турнир на малки врати под надслов "Старши полицай Пламен Вълков" във Видин. В турнира участваха 20 отбора, а след награждаването на победителите се проведе и благотворителен търг. На него бяха разиграни футболна топка с автограф на Христо Стоичков, билет за залата на славата и карта..

публикувано на 08.07.24 в 17:02
Награждаване на служителите на МВР в област Видин по повод празника им

Служители на МВР от област Видин бяха отличени по повод професионалния им празник

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 15:56