Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Великият пост

Снимка: vidinskamitropoliya.com

От днес започва Великият постТой припомня за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. 

Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Помага също духовно да се усъвършенстваме, за да влезем радостни във Възкресението Христово, обясни свещеник Илия Симеонов.

"Великият пост е време за покаяние, време за осмисляне на нашите грехове. Да се разкаем за греховете, да добием чисти помисли, да имаме чисти сърца и така да влезнем достойни в подвига на този Велик пост като постоянно изповядваме греховете си. Да пребъдваме постоянно в добродетели и да имаме любов към Бога, и към ближния."

През Великденския пост всяка седмица е посветена на събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.

"Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно пътуване", което "всяка година е различно изпитание на вярата, но винаги довежда до голямата радост - Възкресението". 

БНР събра част от заветите на патриарха, неговите ангелогласни великопостни песнопения и размислите на една вярваща млада жена от Враца - Виолета Димова - Попова

"Душо моя, стани, защо спиш? Краят наближава и ще се смутиш. Но стресни се и ще те пощади Христос..."  - зове с потрес и умиление един от емблематичните велиокопостни химни, който слушаме в изпълнение на блаженопочиналия патриарх Неофит. В едно от посланията му за началото на най-трудния, но благодатен период в сакралния живот на Църквата четем:

"Отново сме в спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните. Дни, различни от всекидневието на света – устрем към Бога и радост по Господа."

"Това е едно благодатно време човек да се вгледа в себе си, да се смири и да се доближи до Господ, защото ние по неговия пример постим. Той е постил 40 дни в пустинята като човека, за да ни покаже от какво имаме нужда като хора. В бързината на нашето ежедневие не може да отделим най-важното. Да укротим тези бурни води в себе си, за да станат те като едно огледало, в което Бог да се огледа.

Когато видим своите грехове, идва твърдото покаяние да ги оставим и да вървим към добро“. 


"Отвори ми вратите на покаянието, Живодателю, защото духът ми подранява към Твоя свят храм..." - чуваме от друго знаменателно великопостно песнопение, изпято от патриарх Неофит и си спомняме отеческия му завет да бъдем смирени и устремени в богослужението през Светата Четиридесетница. 

"Постът е време, в което се лишаваш от определени удоволствия. Не е само лишение от определен вид храна.

Всичко ни води към този размисъл, че времето е кратко, животът е един, а душата е вечна. Необходимо е едно смекчаване на сърцето".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44