Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Общински съвет - Видин пак спориха за бъдещето на имота до съботния пазар

Местният парламент одобри започване на процедура за промяна предназначението на терена, който досега беше отреден за спортен комплекс

Снимка: Радио ВИДИН

Започване на процедура за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин. Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде разделен на два поземлени имота с различно предназначение - "за общински пазар" и "за обществено обслужване", не срещна подкрепа и беше отхвърлян. И този път, макар предложението да мина, темата за бъдещето на терена предизвика дълги дебати, които очертаха и разнопосочните виждания на групите в Общинския съвет. 

Твърдо против промяна предназначението на имота за обявиха от ГЕРБ, а мотивите за това изложи общинската съветничка Александра Рачева:

"По действащия Общ устройствен план тази територия е предвидена за "ниско жилищно застрояване". По действащия подробен устройствен план - План за застрояване и План за регулация, е предвидено този имот да е за "спортен комплекс". Това, което в момента ни е предложено на нас, е да се измени Общият устройствен план... да стане за "обществена обслужваща дейност" и самият поземлен имот да се урегулира в урегулиран поземлен имот за "обществено обслужване". Ние не сме съгласни с така направеното предложение, защото тази зона именно е близо до стадиона и там следва да се реализира точно изграждането на такъв спортен комплекс за нашите деца - тъй като няма достатъчно в града и няма къде да спортуват нашите деца. Затова ще гласуваме против така направеното предложение, защото считаме, че на спорта трябва да се обърне повече внимание."

Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" пък изрази мнение, че теренът следва да се използва за създаване на модерен пазар, където да има всички условия за осъществяване на търговска дейност:

"Моята позиция е непроменена по темата "съботен пазар"... Виждаме какво е положението. Грозна картинка през 2024 година да се запазват места с кашончета, камъчета, пликчета и т.н., да не говорим за липсата на елементарни хигиенни изисквания... Затова и миналия мандат ние инициирахме референдум - нека хората да кажат да има ли там съботен пазар, да няма ли, какво да се случи - за съжаление до такъв референдум не се стигна и в момента отново сме на същата изходна позиция, на каквото бяхме... Аз смятам лично, че там трябва да се положат повече усилия върху подсигуряване на адекватни европейски условия, за да могат тези хора да си продават продукцията и адекватно Общината да може да използва този парцел. Но в момента това, което видях в документите - с тези 44 паркоместа, предвидени за съботния пазар, смятам, че най-малкото е недостатъчно. Трябва да се помисли по-мащабно върху този проект... Трябва да се помисли и върху централния пазар, защо е празен в момента или наполовина празен, в същото време съботният е пълен. Затова аз лично ще се въздържа по тази тема."

Думата взе и кметът на община Видин Цветан Ценков, който посочи, че промяната в облика на тази част на град Видин минава именно през промяната на предназначението на този терен. Той призова общинските съветници да гласуват предложението:

"Защото цялата тази зона от паметника на Христо Ботев към "Георги Бенковски", който е проектиран и се проектира вече и останалата част от стадиона, търсим решение за цялата безумно раздадена, продадена, обезщетена - както искате го наричайте, зона около стадиона, та да стигнем до там, че и всичко, което е като инфраструктура около стадиона е хубаво да го оправим. Дали тази точка ще я приемете, или не само ще покаже на видинчани вашата готовност наистина да се опитате да променяте към добро вашия град... Видин се вижда вече в полезрението на държавата - с или без наше участие нещата ще се променят, препоръчвам ви да е с наше участие, защото ние затова сме избрани... Тепърва ще сядаме, ако трябва ще правим и публични обсъждания, ще кажем ще правим ли там пазар... Искате ли да има "видински хали"?... Искате ли Общината да организира цялата тази търговска дейност и да подкрепи хората или така ще си остане? Промяната в общия устройствен план не значи едно или други решение - значи промяна, която тепърва ще се обсъжда от всички вас.."

Сред изразилите резерви към предложението беше Милен Милчев от "Има такъв народ", който подкрепи намерението да се търси решение за имота, но изрази резерви към предлаганата промяна на предназначението: 

"Аз чета внимателно предложението, а предложението е УПИ I предназначението му да бъде променено от спортен комплекс в нещо друго. Казваме, че нямаме достатъчно терени за спортни комплекси, нямаме достатъчно терени за спорт, а в същото време в момента терен, който е предназначен за спорт искаме да го преотредим за нещо друго... Така предложението сърце не ми дава да позволя - аз лично, като спортен човек, терен, който е за спортен комплекс да бъде предназначен за нещо друго."

Подобна позиция изрази и общинският съветник от ГЕРБ Валери Димитров, който повтори, че от групата му настояват този терен и занапред да се използва за спортни дейности:

"Г-жа Рачева предложи нещо, което в никакъв случай да не остане в същия вид. Просто предложи в близост до стадиона, където няма други спортни игрища, те са частни - тези, които са отзад, най-нормално е до стадиона да има спортни игрища за нашите деца... Също не сме казали, че пазарът ни харесва в този вид... Мисля, че на пазарът може да му се намери едно друго място, да се изгради един модерен пазар... Сега въпросът е следният. Ако приемем настоящото решение този терен вече няма да е за спортни дейности..." 

В реплика на това изказване общинският съветник от управляващата коалиция Генади Велков отбеляза, че вместо да се правят нови спортни съоръжения на този имот, по-добре е Община Видин да предприеме действия да си върне терените зад стадиона - някогашните тренировъчни игрища, които назад във времето са реституирани:

"Вие искате сега да кажете, че там трябва да изградим спортни игрища - при условие, че отзад имаме спортни игрища достатъчно на брой, вярно, че са реституирани някои от тях, но просто трябва да се разберем със собствениците на земята и да бъдат заменени с други имоти и когато влезе в тази зала - ще видите тогава какво ще се говори... Смятате, че трябва да място на басейна да бъдат изграждани игрища ли? Хайде, сметнете колко пари ще бъде това, вместо да си използваме тези игрища, които ги имаме." 

Със събарянето на сградата на закрития плувен басейн предназначението на терена "за спортни дейности" отпада, посочи на свой ред общинският съветник от "Заедно за силна община" Огнян Ценков: 

Дали ще е удачно там - между пазар и търговски обект да има спортен обект? Да помислим и по този въпрос. Няма да е добре. Действително, нека да се съсредоточим върху промяна на общия устройствен план, а в последствие да мислим за промяна на подробния устройствен план - това са различни стъпки... Къде да намерим по-добро място за такова тържище, за такъв зеленчуков пазар? То само се е самоопределило там... Така че аз също бях против - дори в предишния мандат гласувах против това предложение, което беше вкарано, но сега ще го подкрепя за - повтарям, започване процедура на общия устройствен план, отбележете стъпките, които са в последствие, тогава ще търсим други решения."

В крайна сметка с 19 гласа за, 6 против и 3 въздържал се Общинският съвет разреши изработването на проект за изменение на Общия устройствен план и на проект за изменение на подробния устройствен план на терена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15