Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 21 март 2024 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди у нас и в Европа. Продължаваме да слушаме Седем български симфонични танца, откъс от операта "Цар Калоян""Дивертименто" и първа част на Концерт за пиано и оркестър № 3, с който през 1937 г. е открита зала "България".

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Портрет на Панчо Владигеров, 1989 г., автор: Атанас Атанасов

В "Музикална зона" на 14 март 2024 слушаме Панчо Владигеров – 1 част

Панчо Владигеров е един от символите на българската музикална култура. Преди ден се навършиха 125 г. от рождението му. Ето какво казва за него големият български поет Николай Лилиев: "Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил..

публикувано на 14.03.24 в 09:00
Вижте още

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него"..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като..

публикувано на 25.04.24 в 16:50