Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2024 година

Снимка: Наско Цанов

Деца и младежи от Футболен клуб "Кула 04", служители от Дирекция "Социално подпомагане" в Кула и жители на града засадиха плодни и медоносни дръвчета по повод инициативата на WWF "Часът на Земята".


Вече са ясни имената на директорите на пет училища във Видинска област след проведени конкурси, обявени от Министерството на образованието и науката. По-голяма част от директорите са били на длъжността като "временно изпълняващи", каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието - Видин.


Трикратно увеличение на болните от варицела в Монтанско за последните две седмици отчитат от здравната инспекция. Най-засегнати са децата от 1 до 14 години.


Има почти двойно увеличение на исканията на Окръжен съд - Враца да използва специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно по време на отчета на институцията.


Община Враца е подала към Министерство на финансите инфраструктурни проекти за 18 милиона лева. Предложенията, които очакват финансиране са за основен ремонт на 25 улици и тротоари в жилищните квартали, както и за обновяване на откритата лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“.


Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Грамада заседаваха едновременно по 6 точки за трети път тази година. Сред най- интересните точки от дневния ред са приемането на краткосрочна програма за насърчаване на възобновяеми енергийни източници за периода 2024-2027 година на община Грамада. Включено бе и разглеждане на предложение от Милчо Башев -кмет на община Грамада, относно приемането на Програма за енергийна ефективност за периода 2024-2027 година на общината. 


Бизнесът в България продължава да изпитва недостиг от около 300 хиляди души, сочат данните за миналата година на Министерството на труда и социалната политика. Директорът на професионалната гимназия по туризъм във Видин Евлогия Манджукова е на мнение, че част от претенциите на младите хора при постъпване на работа са напълно обосновани, предвид отношението на някои работодатели към тях.


От днес до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват за т.нар. украинска помощ по временната рамка на Европейския съюз за подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. На подпомагане подлежат животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, лозя, рози и тютюн. През тази година, след протестите на сектора, за първи път в подпомагането са включени и зърнопроизводителите, като максималната сума, която може да получи един кандидат, е 50 хиляди лева.Таванът на помощта е до 280 хиляди евро за целия период на действие на Временната рамка. Парите по "украинската помощ" трябва да бъдат изплатени до 22 април.

Окръжният съд в Монтана отложи делото за екстрадиция в Италия на Кирил Кирчев от Лом, обвинен от властите там в трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода и склоняване към проституция. Причина за отлагането стана липсата на гаранция от съдa в Италия, че ако мъжът бъде осъден на лишаване от свобода, то той ще бъде върнат обратно в България за изтърпяване на наказанието си, съобщи БТА. Пред съда обвиняемият 50-годишен мъж заяви, че желае по-бързо да бъде транспортиран в Италия, за да съдейства на разследващите органи за изясняване на ситуацията. Според адвоката му той няма нищо общо с група за трафик на хора и склоняване към проституция. От години извършва превоз на българи от Лом и Северозападна България до град Лече в Италия. След издадени европейски заповеди за арест от съдебните власти в Италия на 11 март в Лом бяха задържани четирима души - трима мъже и една жена. Според обвиненията четиримата са част от престъпна група, занимавала се с трафик на хора и склоняване към проституция.

В Ружинци днес се проведе работна среща под надслов "Не на дрогата". Идеята е на сдружението с нестопанска цел "Достоен живот", от където обръщат внимание на зачестили случаи на употреба на наркотични вечества на територията на община Ружинци, каза кметът на общината Александър Александров. Заместник-областният управител Ани Арутюнян, която присъства на срещата, предложи съдействие за организиране на по-широка информационна кампания в училищата на територията на цялата област, съобщават от областната управа. Представителите на РПУ – Белоградчик, Общинския съвет по наркотични вещества - Видин, кметове и кметски наместници на населени места в Ружинци, директори на училища в общината, общопрактикуващи лекари и здравни медиатори се обединиха около идеята да работят в синхрон и с общи сили и средства, с въвеждането на здравни и социални мерки, да способстват за предпазване на уязвимите групи от зависимостта към опиатите. По време на дискусията бяха изготвени и конкретни препоръки за активна работа с психолозите в училищата, както и провеждането на повече образователни беседи и прожектиране на филми, които да покажат вредата от използването на забранени субстанции.  

Днес в 05.06 часа настъпи астрономическата пролет в Северното полукълбо. Това е денят на пролетното равноденствие.


Днес, 20-и март, отбелязваме Международния ден на щастието. Според изследване на Мрежата на ООН, България е на 81-во място по щастие в света, като подобрява с четири позиции представянето си спрямо миналата година. За разлика от повечето държави, у нас най-щастливи се чувстват младите хора. Финландия пък е най-щастливата страна в света за седма поредна година.


Кабинетът по история и цивилизация, философия и гражданско образование в Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово е атрактивен и единствен по рода си в дизайна и интерактивните технологии, разположени в него. 14 000 лева са осигурени за оборудване по проект от Министерството на образованието по Национална програма "Осигуряване на съвременна сигурна и достъпна образователна среда", а ремонтът е за сметка на бюджета на училището, съобщи директорката Цанка Карчева.

Пианистите Людмил Ангелов и Амели Сакаи-Иванова ще изнесат със Симфониета-Видин два поредни концерта - в дунавския град и в София. В програмата са включени Концерт №1 и Концерт №2 на Шопен. Диригент е маестро Петър Димитров. Първият концерт ще се състои утре, 21 март, в зала „Филхармония“, на следващия ден със същата програма музикантите гостуват в София.


Поредица от пролетни концерти представят възпитаниците на школите при Народно читалище "Развитие - 1869" във Враца. Снощи пред публика излязоха възпитаниците на класовете по цигулка и акордеон, а през следващите дни предстоят още концерти, разказа секретарят на културното средище Миглена Ангелова.


Фолклорна студия "Северняци" ще отпразнува 12-ия си рожден ден с голям концерт-спектакъл във Видин. "От пролет до пролет" включва народни празници, обреди и обичаи от Видинския край. 


Конкурсът за великденска украса "Писан, шарен Великден" е продължение на съвместната инициатива на Община Мездра и на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните "Създавай, а не руши!", която има за цел да стимулира креативността и творческите изяви на жителите на общината, както и да поощри опазването на населените места от вандалски прояви, съобщават от местната управа.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36