Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 са иззетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори във Видинско

Снимка: Генади Цоков

Малко повече от половин година вече действа мярката за изземване на автомобили от пияни и дрогирани водачи. Промените в Наказателния кодекс бяха наложени през август миналата година след многобройните случаи на пътнотранспортни произшествия, предизвикани от шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Според информация, предоставена ни от сектор "Пътна полиция" - Видин от началото на действието на закона до края на 2023 година в областта са отнети 32 моторни превозни средства (МПС). През януари и февруари 2024 г. иззетите МПС са общо 13. Органите на реда също така посочиха, че към момента няма проблем с капацитета на определените за съхранение на иззетите автомобили места. 

Въпреки че в началото имаше мнения, че законът е прекалено строг, към този момент мярката продължава да действа и дори вече не предизвиква такива дискусии. Според някои от шофьорите, с които разговаряхме конфискуването на автомобили е наложително, за да може да бъде спряна войната по пътищата. Коментират също, че трябват още по-строги мерки, защото много водачи продължават да управляват под въздействието на алкохол или наркотици.

"Смятам, че мярката е правилна даже е и закъсняла, защото ако гледаме практиката в Европа, там отдавна вземат автомобили за по-малки неща от тези, даже и за гражданска, за винетка и т.н... Човек пил ли е, застава ли зад волана, не само неговия живот, а и всички останали живота на пътното платно, а и пешеходците застрашава. Още има случаи дори на известни лица в обществото, които трябва да дават пример да не карат така, но те си карат и с алкохол, и с наркотици... Аз съм за тази мярка, защото са опасни за насрещното, не ми е жал за тях, които им отнемат... Аз съм си карал пиян много пъти, не съм нарушавал, имало е хора, които никога не са пили и по-лошо карат от такива, които са пили... Мисля, че мярката не помага, продължават си нали. Значи ефектът какъв е, щом като продължават да нарушават?"

Автомобилите, които се изземват на пияни и дрогирани шофьори се съхраняват на паркинги до окончателно решение на съда за изземване в полза на държавата. След това отиват на търг организиран от Националната агенция за приходите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56