Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметства, училища и детски градини в община Мездра кандидатстват за финансиране на екопроекти

4
Екопътека "Скалните рисунки"
Снимка: Община Мездра

Осем кметства, четири училища и три детски градини от община Мездра подадоха проектни предложения в ежегодния конкурс „Обичам природата - и аз участвам“, който се финансира от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда - 2024 г.“ на Министерство на околната среда и водите, съобщават от общинската администрация.


Допустими бенефициенти в конкурса са общини, кметства, кметски наместничества, училища, детски градини, Центрове за подкрепа на личностно развитие (ЦПЛР)/ Обединени детски комплекси (ОДК).


Кметство Горна Кремена кандидатства с проект „Обособяване на кът за игра и отдих на най-малките жители на село Горна Кремена“ (14 313,60 лв.), Кметство Зверино - „Фитнес на открито“ (15 000 лв.), Кметство Крапец - „Зелено волейболно игрище“ (7 214 лв.), Кметство Лик - „Изграждане на иновативен екологичен център в с. Лик за придобиване знания за природата, развлечения, игри и задълбочаване на връзката родители - деца - природа. (14 988 лв.), Кметство Оселна - „Почистване, озеленяване и създаване на зона за отдих, развлечения и детски кът“ (14 102,70 лв.), Кметство Очиндол - „Изграждане на футболно игрище в с. Очиндол“ (15 000 лв.), Кметство Ребърково - „Кът за спорт и детски игри в с. Ребърково“ (15 000 лв.), Кметство Типченица - „Култура в хармония с природата - изграждане на зрителски трибуни със 100 места към спортна площадка и озеленяване на прилежащите части“ (14 996,70 лв.).


СУ „Иван Вазов“ - гр. Мездра е подало проекта „Екопарк „Вазов и ние“ (7 500 лв.), СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино - „Класна стая за обучение на открито“ (7 500 лв.), ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра - „Природата - наш общ дом“ (7 376 лв.), а ПГ „Алеко Константинов“ - гр. Мездра - „Ние учим, творим и спортуваме сред природата“ (7 499,20 лв.).


Останалите три проектни предложения са на детски градини от гр. Мездра: ДГ „Детелина“ - „Обичам природата - и аз участвам (7 500 лв.), ДГ „Роза“ - „Екозанималня на открито“ (7 500 лв.) и ДГ „Слънчице“ - „Обичам природата - и аз участвам“ (7 480 лв.).


Подадените 15 проектни предложения са на обща стойност 162 970 лв. Миналата година кандидатстваха 13 допустими бенефициенти от общината с проекти на обща стойност 138 055 лв. От тях бяха одобрени за финансиране и реализирани само два проекта: на Кметство Царевец за изграждане на наследствена екопътека „Скалните рисунки“ до природната забележителност „Говедарника“ и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Мездра за изграждане на екозанималня на открито.


Резултатите от извършеното класиране на подадените проектни предложения ще бъдат обявени в срок до 15 април 2024 г. на интернет страницата на ПУДООС: www.pudoos.bg, в раздела на кампанията „Чиста околна среда“ с мото „Обичам природата - и аз участвам“.


Крайният срок за изпълнение на дейностите по одобрените проекти е: за училища, детски градини и ЦПРЛ/ОДК - до края на м. октомври 2024 г., а за общини и кметства - до края на м. ноември 2024 г., посочват от Община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36