Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2024 година

| обновено на 25.03.24 в 18:10

Започна изграждането на Център за високи постижения в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. На официална церемония "първа копка" директорът на учебното заведение Насенка Димитрова каза, че високотехнологичният център ще даде възможност за съвременно и качествено обучение както на ученици, така и на възрастни от региона.


Община Белоградчик ще получи от държавния бюджет 6 милиона лева за подмяна на водопроводни мрежи, ремонти на улици и тротоари, като дейностите ще се извършват в града и селата Рабиша и Стакевци. Това обясни кметът на общината Боян Минков.


Врачанската болница увеличи със 166 000 лева задълженията си към общинската хазна. Така към дълга от около 1 000 000 лева се добавиха още близо 200 хиляди лева. Задълженията са за неплатени във времето налози за „такса битови отпадъци“. Данъкът, който дължи МБАЛ „Христо Ботев“ на местната хазна, е за няколко години. Изплащането му беше отлагано няколко пъти заради влошените икономически показатели на лечебното заведение.


Общо 28 точки са залегнали в дневния ред на следващото заседание на Общинския съвет във Враца. Сесията е насрочена за 26 март (вторник) и ще започне в 10 часа в конферентната зала на местната администрация.


Общинският съвет в община Димово ще заседава на 28 март. Общо 10 предложения са включени в предварително обявения дневен ред. Заседанието е от 13:00 часа в заседателната зала на общинската администрация.

Районна прокуратура - Видин внесе в съда обвинителен акт срещу мъж на 42 години, привлечен към наказателна отговорност за престъпления, извършени при условията на домашно насилие - причиняване на телесни повреди и отправяне на закани към жената, с която живеел на семейни начала от 2018 година. Обвиняемият заплашвал потърпевшата, проявявал агресия, упражнявал спрямо нея постоянно физическо и психическо насилие. Пострадалата избягала от дома на обвиняемия с детето им през миналата година. Отишла в полицията и подала жалба, в която описала упражняваното спрямо нея домашно насилие. Предстои делото да продължи в съда.

Скрининг на детското зрение започна в детските градини във Видин. Инициативата е на "Лайънс клуб" - Видин и се осъществява с апаратура на клуба. Прегледите се извършват от началника на отделението по очни болести на видинската болница д-р Борислав Милчев. Децата от 2-ра група на всички детски градини в града ще бъдат проверени.

Ученици от Видинско получиха награди за участието им в конкурс за рисунка, фотография и есе на тема: “Вода за мир“. Проявата бе организирана от Областната администрация във Видин и Асоциацията по "Водоснабдяване и Канализация - Видин" по повод Световния ден на водата, 22 март. 

Мездренски ученици отбелязаха Деня на търпението. Децата засадиха цветя в училищния двор с обещанието, че ще имат търпението да ги чакат да пораснат, качиха се на своето "Влакче на търпението" и се включиха в пет музикални междучасия.

На 25 март Църквата чества един от най-светлите си празници - Благовещение. Това е денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди непорочно заченат син. С непорочното зачатие на Божия син се слага началото на човешкото спасение, а празникът, посветен на това велико събитие, се нарича Свето Благовещение, обясни свещеник Илия Симеонов.

Известният български поет, драматург, композитор и режисьор Недялко Йорданов ще гостува във Враца на 26 март. Той ще присъства на постановката си "Убийството на Гонзаго“ на 26 март от 19:00 часа в Камерна зала на ДКТ-Враца. Преди това, от 17:00 часа, в Регионална библиотека "Христо Ботев“ Недялко Йорданов ще се срещне със свои почитатели, където ще представи и новата си стихосбирка със заглавие "Не ми се тръгва“.

Драматично-куклен театър Враца ще отбележи Световния ден на театъра- 27 март с премиера на най-новия спектакъл за деца в своя репертоар "Грозното пате“ по Ханс К. Андерсен. Една от най-известните приказки на Андерсен е написана през 1842 г. 


На 27 март от 13.30 часа в големия салон на Народно читалище "Иван Вазов – 1872"- гр. Берковица ще се състои спектакълът "Джипси ад или несподелена близост". Берковското читалище ще е домакин на първото представление на талантливи млади артисти, които разказват за живота на ромите катунари.


Тази година читалището "Земеделец" в Ново село чества 150-годишен юбилей. От културния институт подготвят празнична програма, акцент в която е празничен концерт, който ще се проведе на 23 май. По този повод от читалищното ръководство се обърнаха с призив за дарения.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44