Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2024 година

| обновено на 25.03.24 в 18:10

Започна изграждането на Център за високи постижения в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. На официална церемония "първа копка" директорът на учебното заведение Насенка Димитрова каза, че високотехнологичният център ще даде възможност за съвременно и качествено обучение както на ученици, така и на възрастни от региона.


Община Белоградчик ще получи от държавния бюджет 6 милиона лева за подмяна на водопроводни мрежи, ремонти на улици и тротоари, като дейностите ще се извършват в града и селата Рабиша и Стакевци. Това обясни кметът на общината Боян Минков.


Врачанската болница увеличи със 166 000 лева задълженията си към общинската хазна. Така към дълга от около 1 000 000 лева се добавиха още близо 200 хиляди лева. Задълженията са за неплатени във времето налози за „такса битови отпадъци“. Данъкът, който дължи МБАЛ „Христо Ботев“ на местната хазна, е за няколко години. Изплащането му беше отлагано няколко пъти заради влошените икономически показатели на лечебното заведение.


Общо 28 точки са залегнали в дневния ред на следващото заседание на Общинския съвет във Враца. Сесията е насрочена за 26 март (вторник) и ще започне в 10 часа в конферентната зала на местната администрация.


Общинският съвет в община Димово ще заседава на 28 март. Общо 10 предложения са включени в предварително обявения дневен ред. Заседанието е от 13:00 часа в заседателната зала на общинската администрация.

Районна прокуратура - Видин внесе в съда обвинителен акт срещу мъж на 42 години, привлечен към наказателна отговорност за престъпления, извършени при условията на домашно насилие - причиняване на телесни повреди и отправяне на закани към жената, с която живеел на семейни начала от 2018 година. Обвиняемият заплашвал потърпевшата, проявявал агресия, упражнявал спрямо нея постоянно физическо и психическо насилие. Пострадалата избягала от дома на обвиняемия с детето им през миналата година. Отишла в полицията и подала жалба, в която описала упражняваното спрямо нея домашно насилие. Предстои делото да продължи в съда.

Скрининг на детското зрение започна в детските градини във Видин. Инициативата е на "Лайънс клуб" - Видин и се осъществява с апаратура на клуба. Прегледите се извършват от началника на отделението по очни болести на видинската болница д-р Борислав Милчев. Децата от 2-ра група на всички детски градини в града ще бъдат проверени.

Ученици от Видинско получиха награди за участието им в конкурс за рисунка, фотография и есе на тема: “Вода за мир“. Проявата бе организирана от Областната администрация във Видин и Асоциацията по "Водоснабдяване и Канализация - Видин" по повод Световния ден на водата, 22 март. 

Мездренски ученици отбелязаха Деня на търпението. Децата засадиха цветя в училищния двор с обещанието, че ще имат търпението да ги чакат да пораснат, качиха се на своето "Влакче на търпението" и се включиха в пет музикални междучасия.

На 25 март Църквата чества един от най-светлите си празници - Благовещение. Това е денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди непорочно заченат син. С непорочното зачатие на Божия син се слага началото на човешкото спасение, а празникът, посветен на това велико събитие, се нарича Свето Благовещение, обясни свещеник Илия Симеонов.

Известният български поет, драматург, композитор и режисьор Недялко Йорданов ще гостува във Враца на 26 март. Той ще присъства на постановката си "Убийството на Гонзаго“ на 26 март от 19:00 часа в Камерна зала на ДКТ-Враца. Преди това, от 17:00 часа, в Регионална библиотека "Христо Ботев“ Недялко Йорданов ще се срещне със свои почитатели, където ще представи и новата си стихосбирка със заглавие "Не ми се тръгва“.

Драматично-куклен театър Враца ще отбележи Световния ден на театъра- 27 март с премиера на най-новия спектакъл за деца в своя репертоар "Грозното пате“ по Ханс К. Андерсен. Една от най-известните приказки на Андерсен е написана през 1842 г. 


На 27 март от 13.30 часа в големия салон на Народно читалище "Иван Вазов – 1872"- гр. Берковица ще се състои спектакълът "Джипси ад или несподелена близост". Берковското читалище ще е домакин на първото представление на талантливи млади артисти, които разказват за живота на ромите катунари.


Тази година читалището "Земеделец" в Ново село чества 150-годишен юбилей. От културния институт подготвят празнична програма, акцент в която е празничен концерт, който ще се проведе на 23 май. По този повод от читалищното ръководство се обърнаха с призив за дарения.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36